Klokan Kuki: Z domova odhopsal 150 km! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Klokan Kuki: Z domova odhopsal 150 km!

Kuki se stal miláčkem celé rodiny Radka Helekala.
Kuki se stal miláčkem celé rodiny Radka Helekala. (Foto: ara)

Až 150 kilometrů urazil klokan rudokrký Kuki (1), který před více než třemi měsíci utekl z výběhu chovateli ze Stavenic na Šumpersku. Minulý týden se objevil u jihlavského krematoria. 

Když Aha! snímek zveřejnilo, ozval se jeho majitel Radek Helekal. „Je to zcela bezpečně Kuki, s přítelkyní jsme ho poznali,“ řekl Aha! chovatel. Pro Kukiho si prý oba před rokem byli v zoo v Děčíně, kde klokaního samečka koupili.Okamžitě se stal miláčkem celé rodiny.

„Měl samostatný výběh na pastvinách s ovcemi. Bohužel, když jsme ovce přehnali jinam, Kuki osaměl a asi se mu začalo stýskat,“ líčil Helekal. Jednoho dne zmizel. „Ohrada byla v pořádku, zámky neporušené. Zpočátku jsem si myslel, že Kukiho odnesl orel, ti se tu vyskytují,“ uvažoval majitel.

„Asi po čtrnácti dnech mě však známý sdělil, že klokana viděl nedaleko nad Úsovem a já měl radost, že ho žádný dravec ani šelma nesprovodila ze světa,“ dodal. To však byla na dlouhou dobu poslední informace o Kukim.
Na Jihlavsku byl klokan spatřen minulý týden hned několikrát. Nejprve nedaleko dálnice D1 u Pávova, pak u zmíněného krematoria a naposledy u obce Hybrálec.

Přežije i zimu
„Klokan rudokrký je velice nenáročné zvíře, které se velmi rychle přizpůsobí životu ve volné přírodě,“ říká zoolog jihlavské zoologické zahrady Jan Vašák. Stačí najít vhodný krmelec a v pohodě přežije i zimu. „Odhaduji, že podobných klokanů se po Česku už takhle potlouká několik desítek,“ dodal zoolog.

Místo srnek klokani?
Odborníci se obávají, že by se klokan rudokrký mohl u nás stát dalším nechtěným druhem po mývalovci kuním a norku americkém. „V Anglii už jich ve volné přírodě běhá několik tisíc,“ říká bývalý ředitel jihlavské zoo Vladislav T. Jiroušek.

Zahlédli jste ho?
Radek Helekal žádá: „Pokud Kukiho spatříte, zavolejte mi na telefon 604 719 306. Jsem připraven s veterinární lékařkou přijet na místo, Kukiho nechat uspat, abychom ho mohli převézt zpět domů.“

Víte, že...
...cena klokana rudokrkého se pohybuje mezi 10 – 15 tisíci?

Na video s Kukim se podívejte zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.