Nesmí vídat své děti, měl je týrat: Otce se zastal Ústavní soud! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Nesmí vídat své děti, měl je týrat: Otce se zastal Ústavní soud!

Nesmí vídat své děti, měl je týrat ...Otce se zastal Ústavní soud!
Nesmí vídat své děti, měl je týrat ...Otce se zastal Ústavní soud! (Ilustrační foto Profimedia.cz)

Na otce svých dětí podala žena po rozpadu vztahu trestní oznámení kvůli jejich údajnému týrání. Následovalo omezení a posléze zákaz styku táty s oběma potomky. Včera se muže zastal Ústavní soud (ÚS). 

Rodiče se nejprve dohodli na střídavé péči o děti. Následně jim matka ve styku s otcem začala bránit a poukazovat na jejich nepřiměřené trestání ze strany expartnera. Soud následně určil styk dětí s tátou na každý sudý víkend a část prázdnin.

Protože se oba rodiče odvolali, provedl opatrovník na žádost matky pohovor s dětmi. Ty mimo jiné uvedly, že »je na ně táty zlý a topí je v umyvadle«. Matka okamžitě podala trestní oznámení a požádala soud o předběžné opatření, které muži až do skončení trestního stíhání zakazuje setkání s potomky.Podle muže však šlo pouze o účelový krok.

Podle ÚS pouhé podezření, pro které navíc ve spisu nejsou jasné důkazy, není důvodem k radikálnímu omezení kontaktu s dětmi. Do ukončení trestního stíhání navrhl například asistovaný kontakt dětí s otcem, třeba za přítomnosti psychologa.

„Hrozba fyzického násilí ze strany rodiče je srovnatelná s újmou pramenící ze ztráty vazeb k jednomu rodiči v důsledku manipulace druhým rodičem. Vede-li jeden rodič své dítě k nenávisti či zapření druhého rodiče, učí ho vlastně nenávisti k sobě samému,“ řekla soudkyně Kateřina Šimáčková s tím, že soud nechce bagatelizovat riziko násilí na dětech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.