Aleše smetla řidička osobáku: Učí se znovu mluvit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Aleše smetla řidička osobáku: Učí se znovu mluvit!

Aleše Damborského (43) z Hodonína smetla řidička osobáku!
Aleše Damborského (43) z Hodonína smetla řidička osobáku! (Foto Aha! – Zdeněk Hynek)

Přestože je mu už přes třiačtyřicet a jsou prázdniny, chodí do školy a učí se číst a psát. Aleš Damborský z Hodonína ztratil paměť po úrazu mozku. Způsobila mu ho řidička osobáku, která si ho na silnici nevšimla. Od té doby si nepamatuje vůbec nic.

„Jako by tam byla nepropustná zeď, za kterou nejde vidět,“ tak popisuje své vzpomínky na události před nehodou z 23. července 2016 u Čáslavi. Až později se dozvěděl, že jel od kamaráda z chaty, když ho přehlédla řidička osobního auta, která předjížděla jiný vůz. Čelně do něj narazila.

Kolik mi je?
„Když mě probrali k vědomí, vůbec jsem nevěděl, kolik mi je let, ani že jsem jel na motorce. Úplné okno. Když pak za mnou přijela do nemocnice manželka s oběma dětmi, jejich tváře mi nic neříkaly,“ vypráví.

Špatně vyslovuje, zadrhává a těžko hledá slova.
Aleš byl po nehodě s mnohačetnými zraněními přepraven vrtulníkem do pražské vojenské nemocnice, pak ho postupně přesunovali do Ostravy, Břeclavi a Hodonína. Ani rok po nehodě se mu paměť nevrátila. Pamatuje si jen události od nehody.

Omluva na Vánoce
„Na Vánoce mi od řidičky došel dopis s přáním všeho nejlepšího a omluvou za nehodu. V té době jsem to nedokázal ani vnímat, schopnost přemýšlet se mi vrátila až letos v květnu. Od té doby se pod dohledem odborníků opět učím číst, psát a jíst,“ ukazuje na následky bouračky.

Motorka, nevím...
Motorkář, který se živil jako elektrikář, nesmí kvůli svému zranění řídit a je v plném invalidním důchodě. „Jestli se mi stýská po motorce? Sám ani nevím. Vůbec si už totiž nevybavuji, jaký to byl pocit na ní jet,“ vysvětlil Damborský.

Nejvíc nehod o prázdninách
Aleše Damborského srazila řidička loni 23. července, právě o prázdninách se stane nejvíce nehod, kde figurují motorkáři. A za pouhé dva měsíce zemře celá třetina motorkářů z celého počtu usmrcených za rok. „Dlouhodobě motocyklisté zaviní něco přes polovinu svých tragických nehod.

V naprosté většině případů se jedná o havárie v důsledku nepřiměřené rychlosti jízdy. Naopak automobilisté motorkářům ublíží nejčastěji proto, že je nevidí nebo špatně odhadnou jejich rychlost či vzájemnou vzdálenost,“ uvádí Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.