Smrt na silnicích: Proč umírají nejčastěji muži než ženy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Smrt na silnicích: Proč umírají nejčastěji muži než ženy?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Tragická nehoda dvou mladých dívek u Obrnic, při které řidička Nikol B. (†21) zemřela a spolujezdkyně Nikola V. (22) se zranila, rozvířila debatu o chování řidičů na silnicích. Podle evropských statistik jde o výjimku, ženy na silnicích nejčastěji umírají jako spolujezdkyně a chodkyně. Naopak muži jako řidiči.

Podle ﷯statistiky na silnicích umírají nejčastěji jako pasažérky a chodkyně. V Česku za volantem zemře z celkového počtu obětí 27 % žen, což zhruba odpovídá evropskému průměru. Nejvíce žen za volantem umírá v Nizozemí – až 70 %, nejméně v Rumunsku – 10 %.

Co se týká mužů, u nás tvoří přes 70 % ze všech obětí, v Nizozemsku, Lucembursku a Belgii dokonce 80 %, naopak nejméně řidičů umírá v Rumunsku, Polsku a Litvě (cca 50 %).

Muži jsou agresivnější
Jak je to možné? „Ve srovnání se ženami jezdí muži rychleji a agresivněji. V důsledku toho častěji havarují v zatáčkách, za snížené viditelnosti a při předjíždění,“ uvedl expert na dopravu Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti, který data srovnával. Doménou mužů je také jízda pod vlivem alkoholu a drog.

Jsou za tím hormony?
U nás řídí 56 % mužů a 44 % žen. Podle přidělených bodů ale drtivou přesilou 82 % vedou muži – dopouští se častěji dopravních přestupků. Podle psychiatra Jana Cimického je příčinou rozdílné hormonální vybavení mužů a žen.

„Muž byl lovec a ochránce, to se zprostředkovaně přeneslo i na řízení. Auto je určitým způsobem vlastně zbraň a on dává najevo, že jí vládne a že to umí lépe než ostatní,“ vysvětlil Aha! a přidal i další komentář: „Naopak žena chce někam dojet bezpečně. Takže se bude dívat, co se kolem ní děje a bude to více respektovat. Tady může nastat problém, že bude opatrná až příliš.“

Dopravní expert Roman Budský.



Ženy postrachem silnic?
Stereotyp, že žena za volantem je pohroma, odborník Roman Budský důrazně odmítá. „Ženy jsou za volantem zodpovědnější a zbytečně neriskují. Také tak často neporušují dopravní předpisy. Ze statistik vyplývá, že pokud by se za volantem muži chovali jako řidičky, úmrtnost při dopravních nehodách by klesla asi o 20 procent﷯,“ uvedl.

Ženy mají problém v křižovatce...
Ženy nadprůměrně často havarují v křižovatkách vlivem nesprávného vyhodnocení dopravní situace. Často také reagují na nebezpečí příliš zbrkle nebo naopak pomalu.

...a chlapi riskují
Nehody, které způsobila nepřiměřená rychlost, jízda v nesprávném směru a pozdní reakce se zase typicky týkají mužů.

Víte, že...
...na celkové evropské populaci se ženy podílí 51 %, ale mezi řidiči jich je jen 45 %? Na celkovém počtu obětí se ženy podílí jen z 24 %.

Oběti dopravních nehod  
             řidiči    chodci     pasažéři
Muži      70 %     18 %       12 %
Ženy     27 %      41 %        32 %
Zdroj: Tým silniční bezpečnosti

Děsivý červen
Za červen zemřelo při dopravních nehodách v Česku podle předběžných údajů 64 lidí, téměř dvakrát více než loni, kdy bylo 36 mrtvých.

„Celkový počet obětí za první pololetí tohoto roku dosáhl 231, o osm více než za stejné období roku 2016,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Červen je zatím nejtragičtějším měsícem roku, podle Lercha se na nárůstu počtu zemřelých podepsalo počasí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.