Děti do 6 let u lékaře platit nebudou, ale… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Děti do 6 let u lékaře platit nebudou, ale…

PRAHA – První zásadní změna v reformním balíku vlády! Děti do 6 let nebudou muset u lékaře platit! Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek podlehl tlaku lidovců a udělal první ústupek ve svém návrhu na reformu zdravotnictví (původně chtěl od poplatků osvobodit jen děti do 3 let).


David Rath navrhuje: »Poplatky jen pro nejbohatší třetinu lidí!«

Dál už je ale rozhodnutý »v ničem neustoupit«. Začne tak tvrdý boj s lidovci, kteří požadují osvobodit od poplatků u lékaře děti až do 15 let věku. Opoziční David Rath (ČSSD) naopak chce, aby u doktora platili jen lidé s průměrnými a nadprůměrnými platy, tedy ta bohatší třetina české společnosti.

„Ministr už rozhodně nikam dál neustoupí. Teď je to v rukou šéfů koaličních stran a bude záležet na nich, jak se dohodnou a kolik to ještě bude stát milionů,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt a dodal, že na ministra Julínka byl vyvíjen politický nátlak. Ustoupit ovšem nechtějí ani lidovci. „My jsme původně nechtěli poplatky u praktických lékařů vůbec. Proto výjimka pro děti do 15 let už je pro nás kompromis,“ uvedl lidovecký poslanec Jiří Carbol. Ještě tvrdší požadavky má ale lidovecký poslanec Ludvík Hovorka – ten požaduje osvobození všech poplatků pro děti do 18 let.

Opoziční ČSSD je stále proti zavádění poplatků za lékařské služby. Podle Davida Ratha by poplatky (zhruba 10 % z ceny běžných výkonů) měli platit jen lidé s průměrnými a nadprůměrnými příjmy (tedy nad 20 400 Kč hrubého měsíčně). Což by podle něj postihlo 30 % obyvatel a byli by vyjmuti důchodci a děti. „Těžké operace by samozřejmě dál hradily všem lidem pojišťovny. Ale u běžných vyšetření – proč ne? Třeba komplexní vyšetření stojí kolem 600 korun, takže člověk by zaplatil 60 korun,“ řekl Hospodářským novinám David Rath.

„Je to ukázka komunistického myšlení a naprostá nestydatost od někoho, kdo si sám koupil polikliniku,“ okomentoval Rathova slova mluvčí ministerstva zdravotnictví Cikrt.

Novinkou ministerstva zdravotnictví by měla být i »Kniha bezpečí«, která mj. nabádá pacienty, aby lékařům třeba kontrolovali umyté ruce. „Mně to přijde urážlivé. To už se mě může příště pacient zeptat, jestli jsem si vyčistil zuby anebo v kolik jsem šel spát,“ řekl lékař a bývalý olympijský vítěz v kanoistice Lukáš Pollert.

Julínkův původní návrh reformy zdravotnictví

● 30 Kč za návštěvu praktického lékaře, specialisty či zubaře.
● 30 Kč za každou položku na receptu.
● 60 Kč za den v nemocnici.
● 90 Kč za návštěvu pohotovosti.
● Roční limit poplatků by byl 5000 Kč.
● Od poplatků měly být osvobozeny děti do 3 let (nyní tedy do 6 let) a lidé, kterým soud nařídil ochrannou léčbu či jsou v karanténě kvůli infekci.
● Poplatky by neplatili lidé za preventivní prohlídky, hemodialýzu, laboratorní a diagnostická vyšetření a vyšetření krve, krevní plazmu a kostní dřeň.


Autor: BERILL MASCHEKOVÁ, PETR KONEČNÝ

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.