Robot svévolně zachránil dítě: Ruské divadélko, nebo důkaz, že stroje začínají uvažovat jako lidé? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Robot svévolně zachránil dítě: Ruské divadélko, nebo důkaz, že stroje začínají uvažovat jako lidé?

Holčička začíná šplhat na regál, Promobot se dává do pohybu...
Holčička začíná šplhat na regál, Promobot se dává do pohybu... (Foto Profimedia.cz, repro Youtube)

Pro jedny je to pečlivě narafičené divadélko, pro jiné důkaz, že začíná doba, kterou známe ze sci-fi hitů Číslo 5 žije nebo Terminátor: Doba chytrých robotů. Řeč je o incidentu, při němž robot sám od sebe zachránil život malé holčičce!

»Futuristickou« událost zachytila bezpečnostní kamera v hale Permské polytechnické univerzity, kde právě probíhal den otevřených dveří. Robot Promobot, který je dílem tamní fakulty, na videu postává v lobby poblíž regálu s krabicemi. K polici přiběhne dívenka a zkouší na ni vyšplhat. V tu chvíli k regálu, který je příliš vratký a pod vahou holčičky se začíná převažovat, přijíždí Promobot, zachytí jej a dítě tak zachrání před tím, aby se na něj konstrukce zřítila!

Experti pochybují
Stroj je totiž podle jeho vynálezce Olega Kivokurceva prototypem robota, který se dokáže učit sám – umí vyhodnocovat situace a podle toho jednat. „Manévr provedl na základě vlastního uvažování a nebyl pro něj naprogramovaný,“ ujišťuje Rus.

Jeho prohlášení však nechává vědecký svět chladným, podle odborníků je totiž celý projekt Promobot kontroverzní. Upozorňují na to, že při výrobě robota-samouka se odehrálo několik podobně bizarních incidentů. Stroj prý například dvakrát uprchl ze zkušebního zařízení a potuloval se po ulicích, dokud mu nedošla »šťáva«, jindy zase začal sám od sebe komentovat olympiádu v Riu. Ovšem s neustálými »propagandistickými« poznámkami, že Hry v Soči byly lepší...

Problém je, že všechny tyto informace, stejně jako událost s regálem, zveřejnili sami tvůrci a velkým technologickým webům se je nepodařilo ověřit. Na druhou stranu je nedokázaly ani vyvrátit.

Na video s robotem se můžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.