Důchodce Mikuláš (77): Mám jen jeden zub, ale u zubaře mě nechtějí ošetřit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Důchodce Mikuláš (77): Mám jen jeden zub, ale u zubaře mě nechtějí ošetřit!

V horní čelisti má senior pouze jeden zub.
V horní čelisti má senior pouze jeden zub. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Senior Mikuláš Putnoki (77) z Bohumína už neví, jaké to je se zakousnout do křupavé pečínky. Ví ale dobře, co je to bolest zubů. Ty má zkažené, v horní čelisti už mu zůstal jen jeden. Zubaři ho ale i přesto odmítají ošetřit.

Se zuby si senior zažívá peklo. „Mám velké problémy sehnat v Bohumíně zubaře. Už rok mě žádný zubař nechce ošetřit, prý mají plno. Celý život jsem poctivě dělal a platil. A teď nemám na nic nárok?“ zlobí se důchodce, který žije z penze 10 tisíc měsíčně. „Mám jedinou možnost když zuby bolí – jet na pohotovost, ale až do Ostravy. Na to ale jako penzista nemám peníze,“ popsal Aha! bývalý stavební dělník.

Vdovci zatím nezbývá, než trpět bolestí a šetřit, aby měl na jízdenku a ošetření na pohotovosti. Smutně vzpomíná na doby, kdy byl zubních lékařů dostatek. „Za komoušů vás normálně vzali. Teď zažívám bolesti a pomoct mi nikdo nechce. Podívejte, nahoře mám jen jeden zub. Nemůžu skoro jíst,“ ukazuje Putnoki.

Mohou pacienty odmítat?
„Zubní lékař není povinen přijmout pacienta do své péče, pokud by tím bylo překročeno jeho únosné pracovní zatížení tak, že by mu a jiným nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní péči,“ vyjádřila se Zina Sladkovská z České stomatologické komory.

Co mám teď dělat? Ptá se Mikuláš Rutnaki.

Obraťte se na pojišťovnu
„Doporučujeme pacientům, kteří nemohou najít praktického lékaře či zubaře ve svém bydlišti, aby se obrátili na zdravotní pojišťovnu. Příslušného zubaře totiž zajišťuje pojištěnci právě ona,“ radí Štěpánka Čechová z ministerstva zdravotnictví. „Nedostatek smluvních poskytovatelů může znamenat porušení povinnosti zajištění zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění, což lze za určitých okolností i pokutovat,“ varuje Čechová.

Na video s důchodcem se můžete podívat zde:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.