Muž (27) si špatně čistil zuby: Blízkost SMRTI prozradilo znamení na ruce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Muž (27) si špatně čistil zuby: Blízkost SMRTI prozradilo znamení na ruce!

Špatná ústní hygiena muže málem zabila.
Špatná ústní hygiena muže málem zabila. (Foto: Profimedia, ara)

Zanedbávání ústní hygieny se mladému muži nevyplatilo. Chybělo málo a dokonce mohl zemřít, naštěstí se mu ale objevil nepřehlédnutelný výrůstek na ruce…

Poté, co mladý Kanaďan navštívil zubaře, objevil se mu na ruce nejprve červený flek. Jenže po dvou týdnech zmodral a začal růst. Mladíka bolelo břicho a dostal i horečky, rozhodl se tedy navštívit lékaře.

Jeho diagnóza nebyla vůbec dobrá. Vyšetření ukázalo, že muž trpí velmi nebezpečnou infekcí srdce. Právě v důsledku endokarditidy se na jeho ruce objevilo aneurysma. Odborníci se domnívají, že za jeho nemocí stojí špatná ústní hygiena, protože zubařský zákrok zřejmě napomohl tomu, že se bakterie dostala do krevního oběhu. Testy totiž odhalily přítomnost bakterie streptococcus salvarius, která se vyskytuje hlavně v ústní dutině.

Infekce v jeho těle napáchala pořádnou spoušť. Endokarditida zasáhla jeho aortální chlopeň, testy odhalily i přítomnost mrtvé tkáně ve slezině a levé ledvině. Podle časopisu New England Journal of Medicine infekce zničila i cévy, které zásobují krví jeho ruku. V důsledku toho se na jeho ruce objevila bulka. Po dávkách antibiotik se muž uzdravil, přesto se nevyhnul operaci srdce.

Špatná ústní hygiena muže málem zabila.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.