Čeští zoologové jako první na světě odchovali nártouna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čeští zoologové jako první na světě odchovali nártouna!

Matka o mládě vzorně pečuje.
Matka o mládě vzorně pečuje.  (Foto: ČTK/Aaron Favila, Tarsius/Milada Řeháková)

Zázrak! Narodil se skřítek neposeda. Čeští zoologové dokázali jako první na světě odchovat ohroženého nártouna filipínského. Narodil se 1. května v chovné stanici na filipínském ostrově Bohol.

Nyní jsou okaté poloopičce tři týdny a má se čile k světu. „Je velká šance, že přežije,“ řekla zooložka Milada Řeháková, vedoucí českého týmu. Všechno to začalo před třemi lety. Tehdy se vědcům podařilo získat první pár nártounů, kteří dostali jména Nina a Julius. Touha mezi nimi vzplála loni na podzim, kdy se pářili a letos v březnu samice začala přibívat na váze. Po šesti měsících březosti Nina porodila zdravého potomka.

„Velmi doufáme, že se nám mládě podaří odchovat do dospělosti a ideálně rozmnožit i v další generaci, což by byl obrovský úspěch, který se zatím nikde nepodařil,“ vyslovila naději Řeháková. Proč uspěli? Místo, aby chovný pár stěhovali do české zoo, rozhodli se zkusit odchov v podmínkách s místním klimatem a místní potravou. Tím také Ninu a Julia ušetřili stresu z dlouhého převozu.

Víte, že...
...svou velikostí se řadí mezi nejmenší primáty na světě?
...jméno dostal podle nezvykle prodloužených zánártních kostí?
...oproti trupu má velkou hlavu s nápadně velkýma očima, které potřebuje při svém nočním životě?
Vidí za záda
Díky pohyblivé krční páteři mohou nártouni při sledování své kořisti otáčet hlavu o 180 stupňů na každou stranu, aniž pohnou tělem. Živí se především hmyzem, ale pozřou i pavouky, korýše či ještěrky. Dokážou chytit i malé ptáky, a to za letu během skoku ze stromu na strom.

Předloha pro Yodu a Gluma
V červené knize jsou nártouni filipínští uvedeni v kategorii téměř ohrožený druh. Cílem vědců je proto vytvoření záložní populace pro případ vyhubení. Pro svou obratnost v lovu a malý vzrůst se stal také předlohou rytíře Yody z Hvězdných válek a podobný je i Glumovi z Pána prstenů a je předmětem nelegálního lovu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.