Nejdřív útok sokola, teď slípky odnesla liška! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejdřív útok sokola, teď slípky odnesla liška!

Před 14 dny byla ještě plná drůbeže.
Před 14 dny byla ještě plná drůbeže. (Foto Aha! – Jiří Krušina)

Přežily útok hladového sokola. Teď slepice Karly Hrdličkové (68) z Radimi na Bruntálsku všechny povraždila liška.

Zkušená chovatelka netají smutek. „Sokolí samičku jsme před čtrnácti dny zachránili a předali majiteli. Slípka se z toho útoku otřepala a teď ji odnesla spolu s dalšími liška,“ posteskla si paní Karla. V době útoku nebyla doma, jinak by určitě kdákání slyšela a aspoň nějaké slípky zachránila. Z výběhu se jí nejdříve v neděli ztratily tři kachny, indičtí běžci. V pondělí pak 12 slepic a dva kohouti.

„Po poledni jsem byl se sousedem v lese zkontrolovat dřevo. Slepice si spokojeně chodily po zahradě. Do hodiny jsem se vrátil a zůstalo po nich jen peří,“ popsal rychlost útoku zeť chovatelky Petr Doričák. Přestože měli výběh oplocený, šelma se podhrabala pod plotem a opeřence odnesla jednoho po druhém.

Útočila liška
Myslivec Lukáš Peška tvrdí, že za zmizením slepic je s největší pravděpodobností liška. „Lišky teď mají mladé a ty potřebují potravu. Majitelé slepic v lokalitě by se měli mít na pozoru. Útoky se budou opakovat. Navíc je špatné, že si mláďata zvykají na tuto potravu. Samy pak budou slepice vyhledávat,“ říká.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.