Psychosomatické souvislosti hlavy a těla: Proklepněte svou psychiku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Psychosomatické souvislosti hlavy a těla: Proklepněte svou psychiku!

Lidské tělo.
Lidské tělo. (Foto scom)

Když nás bolí břicho, píchá na plicích nebo trápí žlučník, jsme pochopitelně podráždění, rozmrzelí, zdravotní trable se zkrátka podepíší na psychice. Dnes už je známo, že fyzická onemocnění souvisejí s psychologickými problémy a obráceně. Stav vnitřních orgánů se promítá do nálady, charakteru, emocí. Tisíciletá čínská medicína Čen ťiou odhaluje tyto psychosomatické spojitosti, a když si je uvědomíme, můžou nás v mnohém varovat!

Z následujících charakteristik a pojmenování problémů se můžeme poučit. A jestliže známe příslušnost té či oné emoce k určitému vnitřnímu orgánu, můžeme již předem porozumět. Budeme vědět, který z orgánů strádá, a máme blíž k tomu zjistit stupeň rozvinutí a směřování patologického procesu.

játra a žlučník
Játra jsou producentem a barometrem naší nálady, přičemž se nejedná o osobní náladu, ale o to, zda vidíme v životě smysl. Játra jsou základní ladění našeho života, základní temperament. Žlučník nás vybízí k aktivitě a kontroluje naši agresi.
Když jsou v pořádku…
Pociťujeme odvahu, zdobí nás vyvážený intelekt, jasné myšlení, jsme chladnokrevní a obezřetní. Jsme tvůrčí, svobodomyslní.
Máme s nimi problém…
Komplikuje nám život hněv, krutost a sobectví. Můžeme být prchliví, vznětliví a ukřičení. Spřádáme grandiózní plány bez ohledu na nacionální myšlení. Jsme puntičkářští, svéhlaví a poslední řešit malichernosti. Obzvlášť rozsáhlé problémy s játry a žlučníkem nás ponoukají k násilí a agresi.

srdce a tenké střevo
Srdce je centrum citů a lásky, vyjadřuje osobnost a životní názory. Tenké střevo je párový orgán k srdci a je naším analyzátorem. Pomáhá přečíst a uložit životní prožitky a vstřebává je ve formě zkušeností.
Když jsou v pořádku…
Jsme plni radosti, štěstí, pozitivního vnímání okolí. Cítíme hojnost lásky, oduševnělost, srdečnost a soucit, empatii. Jsme čestní, velkorysí a trpěliví. Dáváme najevo účast, úctu.
Máme s nimi problém…
Sužuje nás neklid, duševní chlad, můžeme být krutí a trápí nás pocity ponížení, přitom se neopírají o reálnou příčinu. Trápíme se s nudou, netrpělivostí, zlostí, máme strach z nemocí, podrážděně reagujeme na křik dětí, shon, slunce, chybí nám smysl pro humor. Býváme hysteričtí.

slinivka a žaludek
Slinivka je obrana těla a také orgán lásky podobně jako srdce, produkuje hormony inzulin a glukagon, které regulují hladinu krevního cukru. Na slinivce a její kondici záleží, jak sladký bude náš život. Žaludek je v páru a ukládá naše zkušenosti.
Když jsou v pořádku…
Pak nám vše hraje do karet: optimismus; vyváženost; sklon ke konstruktivnímu uvažování, upřímnost. Zdobí nás duševní otevřenost, intelekt, víra a důvěra, jsme soustředění, důkladní a komunikativní, což nám pochopitelně ulehčuje život. A držíme slovo!

Máme s nimi problém…
Býváme nepřejícní, podmračení, neklidní a uspěchaní. Jsme zbytečně citliví, zranitelní a máme sklony k předsudkům, jsme neúměrně starostliví. Kdo má sklony k uspěchanosti ještě hůře hospodaří s časem, mívá zpoždění a sám to nese nelibě. Pozor na faleš, upovídanost, závist. Vytrácí se tendence přátelit se, dostaví se klaustrofobie.

plíce a tlusté střevo
Nádech a výdech v sobě zahrnuje schopnost brát a dávat. Plíce jsou o rovnováze a ukotvení. Tlusté střevo zapracovává a zahušťuje přebytky – vzpomínky a minulost. Vše, co prožijeme, má svůj smysl na cestě k poznání a poučení.
Když jsou v pořádku…
Pak nám nechybí bystrost, svědomitost, intuice. Jsme seriózní, rozhodní, názorově pevní. Přímí, štědří a umíme odpouštět.
Máme s nimi problém…
Padne na nás smutek, deprese, pesimismus a sklony k poraženeckým náladám, zveličujete nepříjemností. Pozor na nespolehlivost, nezodpovědnost, žárlivost, urážlivost pokrytectví.

ledviny a močový měchýř
Všechny problémy s ledvinami jsou problémy se vztahy. Ledviny jsou dvě a jsou ve své tělesné funkci zeslabovány nebo posilovány kvalitou našich partnerských vztahů s nejbližšími i s ostatními lidmi, zvířaty a rostlinami. Močový měchýř, když dobře funguje, nás zbavuje zbytečných myšlenek, starostí a když funguje, dobře snášíme i upouštíme tlaky života.

Když jsou v pořádku…
Provází nás životní optimismus, klid, chladnokrevnost a nebojácnost. Jsme uvolnění, obezřetností a racionální. Jsme vytrvalí při dosahování ušlechtilých cílů.
Máme s nimi problém…
Pozor na strach, flegmatické stavy, pasivitu a slabošství. Jsme labilní, slabošští, chladní a roztržití. Také lakomí, zdá se nám, že život ztrácí smysl, dopadá na nás únava, chybí nám iniciativa a provází malomyslnost a celková pokleslost.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.