Absurdní triumf: Prezidentem Francie je relativní mladík Macron (39)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Absurdní triumf: Prezidentem Francie je relativní mladík Macron (39)!

Macron slavil vítězství v prezidentských volbách s manželkou Brigitte Trogneux po boku
Macron slavil vítězství v prezidentských volbách s manželkou Brigitte Trogneux po boku (ČTK)

Volby ve Francii postavily na hlavu dosavadní politické zvyklosti. Že se prezidentem stane takový mladík, je jen detail. Emmanuel Macron (39) i jeho rivalka Marine Le Pen (48) dokonale vyšachovali zavedené strany.

Obvykle mívají Francouzi na výběr mezi socialisty a konzervativci/republikány, jenže obě dominantní strany v prvním kole pohořely. V tom druhém zvítězil Macron v čele fungl nového středového hnutí Vpřed!, na kopytech roznesl Marine Le Pen z radikální Národní fronty.

A zatímco obvykle bývají výsledky těsné a k výhře stačí náskok pár procent, Macron v neděli získal 66,1 % hlasů. Většina Francouzů odmítla protievropské a protimuslimské názory Národní fronty.

Elysejský palác Macron od Françoise Hollanda přebere tuto neděli. Jaká bude jeho politika, určí až parlamentní volby (11. a 18. června). Francie má zvláštní, tzv. poloprezidentský systém. Pokud za ním stojí parlament, má moc srovnatelnou s protějšky v USA či Rusku. V opačném případě se stahuje do pozadí a vládne spíše premiér, obdobně jako v Česku a většině Evropy.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.