Průlom vědců a naděje rodičů předčasně narozených dětí: Umělá děloha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Průlom vědců a naděje rodičů předčasně narozených dětí: Umělá děloha!

Umělá děloha
Umělá děloha (Foto Reuters)

Velká naděje pro rodiče, kterým se předčasně narodí příliš drobné a slabé miminko, je na světě! Američtí vědci vyvinuli umělou dělohu s placentou, ve které už se jim podařilo »donosit« jehně!

„Už osm jehňat dorůstalo v naší umělé děloze po dobu čtyř měsíců. Tak dlouho se to zatím nikomu nepodařilo. Vývoj mláďat je zcela normální,“ hlásí Alan Flake, lídr týmu Dětské nemocnice ve Filadelfii. Dodal, že cílem práce je vyvinout mimotělní podpůrný systém, do kterého mohou být na několik týdnů klíčových pro přežití umístěny předčasně narozené děti. Po dosažení 28. týdne překonává totiž plod jeden z mezníků svého vývoje, takzvanou hranici životaschopnosti, kdy je schopen přežít mimo dělohu.

Jako u mámy
Vývoj plic plodů jehňat je podle fyziologa Marcuse Daveyho, který se na testech podílel, velmi podobný tomu lidskému. Dosud se nedonošená miminka dávala do nehostinných inkubátorů s umělou plicní ventilací, které vypadají tak trochu jako akvária. V nově vyvinuté umělé děloze by bylo dítě umístěno do plastového vaku s umělou plodovou vodou, v níž by se mělo cítit jako u matky v břiše. Takovéto prostředí je navíc takřka sterilní. První »testy« na dětech proběhnou hned poté, co vědci a lékaři na dalších zvířecích mláďatech prokážou bezpečnost nové metody.

Zatím smutná statistika
V USA se předčasně v rozmezí 23. až 26. týdne těhotenství narodí ročně 30 000 dětí, naděje na jejich přežití je mimořádně nízká, zemře jich až 70 procent. Mnoho z těch, kteří extrémně brzké narození přežijí, se pak následně potýká s celoživotními zdravotními problémy.

Video s umělou dělohou můžete vidět zde:



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.