Kruté hrátky přírody: Chránění krkavci decimují ovce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kruté hrátky přírody: Chránění krkavci decimují ovce

Krkavec velký
Krkavec velký (Foto pro Aha! – Jana Gogová, Profimedia.cz)

Šedesátihlavé hejno černých krkavců se několikrát denně vznese nad louky v okolí Hrobic a Březové na Zlínsku, kde se pasou stáda ovcí. Když spatří malé jehně, doslova střemhlav se snesou dolů a začnou útočit.

Jsou pak naprosto nemilosrdní. Mláděti zaživa vyrvou střeva, ostrými zobáky rozrazí lebku, vyklovou mozek, stejně jako oči. Je to opravdu velmi smutná podívaná.
„Je tu hejno šedesáti krkavců a nejde s nimi bojovat, jsou zákonem chránění. Přitom jen dnes do rána jsem našla čtyři mrtvá mladinká jehňátka. Ještě včera se měla čile k světu,“ konstatuje zootechnička Eva Baštová (28).

Na vlky pes

Proti vlkům, dalším predátorům, se chovatelé mohou chránit. Pastviny oplotit elektrickým ohradníkem a stádo nechat hlídat pasteveckým psem. Proti černé »smršti«, která přijde z nebe, obrana není.

Jen mršiny?

„Přitom nemáme šanci na náhradu škod, které jdou velice rychle do desetitisíců. Nedaří se nám prokázat, že krkavci napadají živá zvířata. Jsou oficiálně považování za mrchožrouty, to znamená, že by napadali výhradně uhynulé kusy. Ale tak to není,“ stýská si Baštová.

Vyplašit nejdou

Celkem by se jen v jejich zemědělském družstvu mělo letos narodit asi 1500 jehňat, jejich osud je při krkavčích drsných atacích hodně nejistý. Ptáky lze částečně plašit, přestože se o to chovatelé snaží, krkavci v případě dostupné kořisti vidí jen ji a všechny snahy jsou marné.

Víte, že...

...krkavec velký dorůstá velikosti kolem 50 cm a hmotnosti 1,5 kg? Podle odborníků se vyskytují tam, kde žijí velké šelmy, na jejichž zbytcích kořisti hodují.

Stáda decimují i vlci

Chovatelé ovcí v Česku bojují i s vlky, kteří se do české přírody vrátili po dlouhých 141 letech. Poslední byl na našem území zastřelen v roce 1874 a jejich výskyt v příhraničí byl znovu zaznamenán v roce 2015, dva roky předtím již fotopasti zachytily první migrující zvířata. Vlci regulují přemnoženou lesní zvěř, rádi si smlsnou i na kozách a ovcích. Zemědělci za zabité kusy sice dostanou odškodné, ale podle nich nedostatečné. Žádali proto soud, aby se vlci v Česku mohli střílet, ten to však letos v březnu odmítl. Ministerstvo životního prostředí má prý pro zemědělce na odškodné připraveno 40 milionů.

Ornitolog Zdeněk Vermouzek: Jehňata byla nejsnazší zdroj potravy

„Takovéto případy jsou známé. Jde vždy o konkrétní hejno. Krkavci jsou velmi inteligentní a učenliví. V tom okamžiku to pro ně byl nejsnazší zdroj potravy. Krkavci mohou být nebezpečím pro právě narozená a malá jehňata. Stádo ovcí je proto dobré zabezpečit psy, pastýřem, nebo nechat ovce rodit v bezpečném prostředí a i s jehňaty vypustit na pastvu až povyrostou,“ říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.