Zoo ve Dvoře Králové: Čí je to pomačkané mimino? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zoo ve Dvoře Králové: Čí je to pomačkané mimino?

Hrabáč při krmení.
Hrabáč při krmení. (Foto pro Aha! – Lukáš Pavlačík)

Historicky první mládě hrabáče kapského přišlo na svět v královédvorské zoo. Mrňous vypadá pomačkaně, jako by vypadl z něčí kapsy. Vyroste z něj noční samotář.

Narodilo se minulý čtvrtek samici Skyle, která rodila vůbec poprvé. To zřejmě bylo důvodem, že byla od počátku dost nervózní. Kvůli jejímu zmatečnému chování jí pracovníci zoo malého hrabáčka raději po narození odebrali, aby jej omylem nezadupala. „Mládě jsme umístili do speciálního vyhřívaného lůžka v zázemí.

Skyle ho však pravidelně nosíme v době krmení,“ uvedla ošetřovatelka Lucie Pavlačíková. Pohlaví novorozeného hrabáče zoo zatím neví, jelikož u těchto zvířat je dlouho těžko zjistitelné.

Kvůli zajištění klidu matky i malého hrabáče zahrada musela pro návštěvníky dočasně uzavřít expozici pavilonu Africká savana. Právě královédvorská zoo je jednou ze dvou, které v Česku hrabáče chovají. Druhá je v Praze.

Víte, že...

...hrabáč kapský je noční živočich a samotář obývající subsaharskou Afriku? V přírodě se živí termity a mravenci, k tomu mu slouží citlivý čenich a dlouhý jazyk. K rozhrabávání termitišť využívá silných končetin s drápy schopnými rozškrábat i beton.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.