Sedlák byl 42 let po smrti rehabilitován: Sebrali mu i postel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sedlák byl 42 let po smrti rehabilitován: Sebrali mu i postel!

Dcera Metoděje Hlobílka Eliška Kolečkářová (86) s fotkou svého tatínka.
Dcera Metoděje Hlobílka Eliška Kolečkářová (86) s fotkou svého tatínka. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Neuvěřitelně dlouho museli čekat na očištění jména Metoděje Hlobílka (1895 – 1975) jeho příbuzní. Dočkali se až včera. Komunisté v roce 1951 sedláka z Mistřína označili za kulaka a vystěhovali. Nemohl si z domova odvézt ani postel!

Metoděj Hlobílek byl komunisty označen za kulaka, tedy za vesnického boháče. Kromě statku vlastnil i pozemky o rozloze 83 hektarů. Pro srovnání, jedná se o plochu dvaceti Václavských náměstí v Praze. „21. dubna 1951 přijelo k našemu domu nákladní auto, do kterého měl táta naložit své věci a okamžitě se z obce vystěhovat. Zdaleka tam nemohl naložit vše. Neodvezl si třeba ani postel,“ zavzpomínala na událost před 66 lety sedlákova dcera Eliška Kolečkářová (86).

Rodina se musela přesídlit na samotu do dva kilometry vzdálených Jestřabic. Přišla přitom nejen o statek a polnosti, ale perzekuováni byli i její členové. Synovi Metoděje Hlobílka Michalovi například komunisté přerušili studium a musel nastoupit do Státního statku ve Studnici u Osoblahy. Pozůstalí sedláka usilovali výhradně o očištění jména svého předka. O navrácení majetku jim v tomto soudním líčení nešlo. Soud v Hodoníně křivdu napravil „Metoděj Hlobílek je účasten soudní rehabilitace,“ rozhodla soudkyně Lenka Králíková.

»Šel« v rámci akce K
Metoděj Hlobílek se musel z Mistřína (dnešní Svatobořice-Mistřín) vystěhovat v roce 1951 v rámci akce K (kulaci, pozn. red.) Komunisté bez právního základu perzekuovali rodiny bohatých sedláků, kterým odnímali statky a pozemky. Rodinní příslušníci měli následně obrovské problémy při vzdělávání, mnozí nesměli dostudovat, a v práci.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.