Oprava památky za 1,5 miliardy: Národní muzeum světlá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Oprava památky za 1,5 miliardy: Národní muzeum světlá!

Národní muzeum
Národní muzeum (Foto Aha! – Jakub Poláček, Martin Přibyl, ČTK)

Světlá jako plážový písek. Taková bude historická budova Národního muzea v Praze na Václavském náměstí po rekonstrukci. Část již opravené fasády odhalil přesun lešení. Takovou barvu mělo naposledy po dokončení v roce 1891.

Restaurátoři dokázali něco, co se nepodařilo nikomu z jejich předchůdců. Vyčistili pískovec na fasádě muzea, který špinily lokomotivy z nedalekého hlavního nádraží a od roku 1978 také provoz na magistrále. Stavba tak bude znovu zářit. „Barva omítek fasády se vždy přizpůsobovala barvě pískovce. A jak časem tmavl, tak byl i každý nový nátěr tmavší,“ vysvětlil Aha! Pavel Jerie, který je pověřen památkovým dohledem nad opravou budovy. Proto se nám bude po dokončení zdát hodně světlá.

Stopy po kulkách ale splývají: Barva nepřála komunistům
S tmavnutím fasády Národního muzea souvisí i stopy po střelbě sovětských vojáků z roku 1968. Komunistickým pohlavárům se nelíbilo, že díry po kulkách na zdech muzea přímo svítí. Zašpiněná vrstva se vyštípla, pod ní byl kámen čistý. Nechali je tak vyplnit pískovcovými plombami. Nový pískovec ale na černém podkladu stejně kontrastoval. „Nemohli pískovec na celé budově tehdy vyčistit. Aby opravy splynuly, nechali plomby proto načernit. Barva se ale brzy po sundání lešení smyla,“ vysvětlil památkář Pavel Jerie. Opravené části tak na Václavském náměstí zářily dál. Co se nepovedlo komunistům, ale nyní svedli restaurátoři, i když možná nechtěně. Po vyčištění opravy z období po srpnu 1968 na některých sloupech nejsou k rozeznání! „Na některých částech jsou vidět víc, na některých zanikají. Nejvíce patrné jsou ty stopy na sloupech vlevo od středu, tam snad použili úplně jinou barvu pískovce,“ vysvětlil Jerie. I když zdálky už známky střelby nebudou tak patrné, při pohledu zblízka půjdou stále poznat. Střelbu a další katastrofy, které budovu potkaly, připomene také pamětní deska u hlavního vchodu.


Černé 2 sloupy nebudou?
Vedení muzea při přípravě oprav tvrdilo, že v průčelí budovy zachová dva poškozené sloupy jako memento. „Srpnová invaze roku 1968 nepochybně patří k nejvýznamnějším momentům československých dějin a určitě bychom ji měli připomínat i budoucím generacím,“ uvedl generální ředitel muzea Michal Lukeš v roce 2015. Při současném stavu rekonstrukce to ale vypadá, že jsou také opravené a vyčištěné. „Fasáda orientovaná do Václavského náměstí není prozatím zcela dokončena. Další práce budou zahájeny v průběhu března. Součástí bude také zvýraznění veškerých filuněk, které tvoří náhradu vyspravených částí architektury poškozených střelbou v roce 1968,“ uvedla včera Kristina Kvapilová z Národního muzea.

Střely nacházeli léta
Střely ruských vojáků pronikly i dovnitř budovy. V kanceláři ředitele Vladimíra Denksteina se dokonce křižovaly! Zachránil si život tím, že rychle padl k zemi. Kulky poničily interiéry muzea, depozitáře i vitríny, zaměstnanci muzea je v různých patrech budovy nacházeli ještě roky po střelbě. Proč vojáci pálili, zůstává záhadou, oficiální vysvětlení uvedlo, že tank anténou zavadil o trolej.

Bomba i propadlá zem
Muzeum dostalo za 126 let zabrat. V roce 1945 poničila střední část muzea letecká puma. V roce 1978 se při ražbě metra A propadl levý roh, který musel být hydraulicky nadzvednut a podbetonován. A budově neprospěla ani pražská magistrála, která ji svírá ze dvou stran a způsobuje značné vibrace.

Rekonstrukce potrvá tři roky
Generální oprava historické budovy Národního muzea začala v dubnu 2015, vyjít má na 1,5 miliardy korun. První výstava je naplánována na 28. října 2018, tedy ke 100. výročí vzniku Československa.



Přečtěte si
-bello-
12. 3. 2017 • 11:44

Nějaké stopy po střelbě tam měly zůstat , štve mě, že jsou zamaskované i na budově Čs. rozhlasu. Přece jen je to paměť národa, ne ?!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.