10 rad, jak se domluvit se řemeslníky: Nenechte se napálit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

10 rad, jak se domluvit se řemeslníky: Nenechte se napálit!

Máte problém sehnat dobrého řemeslníka?
Máte problém sehnat dobrého řemeslníka? (Foto scom)

Sehnat dobrého řemeslníka je kumšt. Dokazuje to i nejnovější výzkum Raiffeisen stavební spořitelny, podle kterého je s prací řemeslníka spokojeno jen 6 z 10 dotázaných. A špatné zkušenosti rozhodně nejsou výjimečné. Aha! nabízí 10 tipů, jak riziko problémů snížit na minimum.

1. Dejte na osobní doporučení
Pokud hledáte řemeslníka na internetu, vsaďte na stránky s dostatečným množstvím nezávislých hodnocení. Zároveň se ale poptejte i u známých. Pokud už s nějakou firmou máte dobré zkušenosti, kontakt si dobře uložte, může se vám hodit.

2. Získejte více nabídek
Poměr cena/výkon je nejčastěji věc, kterou by lidé chtěli u řemeslníků zlepšit. Když chcete vyjednávat o ceně, bez alternativních nabídek těžko uspějete. Takže buď poptávejte více nabídek a vyberte nejvýhodnější, nebo se snažte usmlouvat slevu tím, že ukážete výhodnější nabídku jiné firmy.

3. Čtěte pečlivě
Nabídka dodavatele bude nejspíš obsahovat různé zkratky či odborné názvy. Projděte pečlivě položku po položce a ujistěte se, že všemu dobře rozumíte. Důležitý je výběr a množství materiálu, jaké činnosti jsou účtovány hodinově a jaké projektově.  Každý detail by měl být jasný a vyčíslený.

4. Nechte si ukázat oprávnění
Řada prací, které můžete doma potřebovat, vyžaduje odbornou kvalifikaci (zejména co se týká elektřiny a plynu). Nikdo bez patřičného oprávnění by je správně neměl vykonávat. Pokud máte pochybnosti o odborné způsobilosti vašeho dodavatele, chtějte vidět jeho oprávnění či certifikaci.

5. Hodinový manžel nezvládne všechno
Řemeslné práce nabízejí někdy i tzv. hodinoví manželé. „U nich se předpokládá, že budou vykonávat pouze drobné práce a opravy, na něž nepotřebují speciální znalosti a zkušenosti. Někteří to mohou zvládnout, ale větší rekonstrukce jim raději nesvěřujte,“ upozorňuje Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

6. Sepište jasnou smlouvu
Nespoléhejte se na ústní dohodu. Sepište smlouvu s termínem dokončení, délkou záruky a způsobem řešení reklamací. Může obsahovat i lhůty odstranění nedostatků a sankce za nesplnění termínů. Na internetu je řada příkladů vzorových smluv o dílo.

7. Pozor na materiál
Často nemáte šanci odhadnout, jestli je nakupovaný materiál ten nejvhodnější. Snažte se přesto materiál ohlídat, například požádat o názor známého, který o problematice má víc informací, než vy. Zajímejte se i o to, jaké existují jiné možnosti.

8. Ohlídejte postup
Dobrý řemeslník by vám měl předem říci, jak a na čem bude pracovat. Při větších rekonstrukcích nebo stavebních pracech se vyplatí najmout dozor, který věci rozumí. Ten pak správný pracovní postup ohlídá za vás.

9. S reklamací neváhejte
Zdá se vám odvedená práce málo kvalitní? Pokud nedokážete kvalitu posoudit sami, zkuste pozvat odborníka nebo známého s většími zkušenostmi. Závady chtějte odstranit ihned a než nastane náprava, nic neplaťte. Kompromisem může být i sleva z ceny.

10. Poslední možnost je soud
Soudní znalci pomohou, když řemeslník hraje mrtvého brouka a nereaguje na požadavky reklamace. S posudkem znalce se můžete obrátit na soud, který vám pomůže zjednat nápravu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.