Babiš si staví francouzskou restauraci: Grand hotel pana Andreje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Babiš si staví francouzskou restauraci: Grand hotel pana Andreje!

Andrej Babiš staví francouzskou restauraci.
Andrej Babiš staví francouzskou restauraci. (Foto ara)

Tady je Babišovo! V pražských Průhonicích ministr financí Andrej Babiš (ANO) žije a plní si sny. Jeden z nich voní čerstvou maltou. Bude se jmenovat Paloma (Holubice) a půjde o kopii jeho druhé nóbl restaurace na Azurovém pobřeží oceněné dvěma michelinskými hvězdami.

Z bývalého hotelu Magnolia na Květnovém náměstí v Průhonicích u Prahy se práší. Jsou slyšet vrtačky a všude se míhají muži v helmách a montérkách. Ve vzduchu je cítit vlhkost malty a prach z cementu. Firma IMOBA, kterou donedávna vlastnil ministr financí Andrej Babiš (svůj majetek včetně firem vložil 3. února do tzv.svěřenského fondu – pozn. red.), tady připravuje restauraci pro movitou klientelu.

Reportéři deníku Aha! dostali možnost si stavbu projít. „Tady bude restaurace se 40 místy, odkud hosté uvidí přípravu pokrmů,“ popisuje ředitel divize gastro a služeb František Šlingr. Kromě toho zde bude vinotéka a cukrárna. V prvním a druhém patře se dokončují luxusní pokoje, kterých má být 10. Politik a miliardář Babiš si stavbu občas osobně zkontroluje. Stejně jako puntičkářský majitel z filmu Grandhotel pana Septima, kde Louis de Funése také musel mít všechno tipťop... Kopie z Francie
Šlingr, který všechny gastro provozy Babišova holdingu řídí, věří, že si lidé do podniku cestu najdou i přesto, že není v centru metropole. „V Průhonicích žádná podobná není. A vezměte si, že tady, v Uhříněvsi i v Říčanech žije velké procento lidí, kteří si rádi za gastronomickým zážitkem zajdou,“ uvedl.

Sází rovněž na takzvaný gastroturismus. „Ten se netýká jen bohatých. Znám řadu lidí s průměrným příjmem, kteří si třeba rok šetří, aby mohli navštěvovat restaurace s michelinskou hvězdou. Sice tam za večeře nechají měsíční plat, ale pro ně je to zážitek,“ řekl Šlingr. Aby ne! Útrata za večeři pořádně provětrá peněženku. Pokud budou ceny srovnatelné s těmi ve francouzské Babišově restauraci, pak například za zaječí roládu zaplatíte 2322 korun. Zdá se vám to hodně? Tak si třeba dáte jen palačinku za 621 korun a budete k tomu nasávat atmosféru smetánky...

Sežeňte lidi...
„Najít kuchaře, kterého to bude bavit, bude se chtít učit, bude trochu rozumět nějakému jazyku a bude ochotný strávit nějaký čas ve Francii, je ještě těžší úkol než najít personál na plac. Dneska máme ve Francii tři lidi, kteří se sem spolu s jedním Francouzem vrátí jako zástupci šéfkuchaře. Postupně tam pošleme someliéra a tak dále. Takže další vlastností je, že ten člověk musí být loajální, aby když se vám vrátí, neodešel jinam. Každý se samozřejmě bude předhánět s nabídkou, aby ho dostal k sobě,“ řekl Aha! Šlingr s tím, že se bude otevírat 11. listopadu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.