Kocourkov hadr! Kde je víc zrady v kauze Brady? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kocourkov hadr! Kde je víc zrady v kauze Brady?

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Foto Aha! – Zbyněk Pecák, Daniel Černovský, Karel Kopáč, Martin Pekárek, ČTK, koláž Aha!)

Ani dalajláma (81), ač jistě obdařen jasnozřivostí, netušil, jaký řetězec trapností spustí jeho návštěva v Česku... Zdejší politický Kocourkov se spustil poté, co se podržel za ruku s ministrem kultury Danielem Hermanem (53, KDU-ČSL). Mocní tohoto státu museli tenhle moment žehlit u Číňanů a teď hrozí, že ministrův strýc – Jiří Brady (88) – kvůli tomu nezíská od prezidenta medaili – Řád T. G. Masaryka. A v tom případě plánuje část politiků oslavit vznik republiky jinde než u Zemana.

PRO BRADYHO

Jiří Brady (88)
Jakou má roli:
Přežil koncentráky Terezín a Osvětim i pochod smrti, jeho rodina už to štěstí neměla. V roce 1949 emigroval do Kanady, dodnes žije v Torontu. Za svou činnost, kdy cestuje po světě a vypráví o hrůzách holokaustu, získal řadu mezinárodních vyznamenání. Řád T. G . Masaryka ale nejspíš nedostane.  

Co k tomu řekl:
„Jsem zklamán, ale vyrovnal jsem se s horšími věcmi.“ Vyznamenání od Zemana už nechce a »cítí hořkost«.

Daniel Herman (53)
Jakou má roli:
Lidovecký ministr kultury a poslanec, Bradyho synovec, který svého strýčka na metál navrhl. Jemu měl prezident adresovat hrozbu, že pokud se setká s dalajlámou, Brady vyznamenání nedostane. Herman se s tibetským duchovním setkal minulé úterý na svém úřadě.

Co k tomu řekl:
„Osmého září odpoledne na slovenském velvyslanectví při rozhovoru pan prezident řekl, že moji nominaci schválil, ale pokud se setkám s dalajlamou, že ji zruší. Takto mi to přímo řekl.“ Včera ministr řekl, že pokud by jeho strýci Zeman nakonec chtěl vyznamenání dát, ten by ho nepřijal.

Tereza Bradyová
Jakou má roli:
Bradyová po příletu do Česka potvrdila , že jejímu manželovi volal  Zemanův šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Co k tomu řekla:
„Bylo nám oznámeno, že pan Brady dostane Řád T. G. Masaryka, že ta ceremonie je 28. října a dostali jsme detaily, kolik lidí si na to může pozvat, kdy to začne, jak to bude všechno probíhat.“

Marian Jurečka (35)
Jakou má roli:
Poté, co minulý pátek Herman médiím řekl, že ho prezident vydíral, lidovecký ministr zemědělství navrhl, aby všichni ministři a zákonodárci za KDU-ČSL svou účast na Hradě bojkotovali. O Zemanově nátlaku na Hermana prý věděl už 14 dní.

Co k tomu řekl:
„Tak si to shrňme. Máme prezidenta, co lže, co uráží, mluví jako dlaždič, a teď nově i vydírá.“

PRO ZEMANA

Miloš Zeman (72)
Jakou má roli:
Prezident republiky má poslední slovo ve výběru a konečném ocenění nominovaných.

Co k tomu řekl:
Sám Zeman se dosud přímo nevyjádřil.

Andrej Babiš (62)
Jakou má roli:
Ministr financí řekl, že jestli Brady medaili nezíská, je to pro něj nepředstavitelné. Zastal se ale Zemana.

Co k tomu řekl:
Babišovi prý Zeman řekl, že žádal Hermana, aby se s dalajlámou nesetkával. Prezident ale prý popřel, že by tím podmiňoval udělení vyznamenání.

Bohuslav Sobotka (45)
Jakou má roli:
Premiér spolupodepisuje návrh osob na vyznamenání. Jejich seznam, kde ale Bradyho jméno nefigurovalo, prý obdržel minulou středu.

Co k tomu řekl:
„Brady si to svým životem rozhodně zasloužil. Cokoliv jiného povede k tomu, že z letošního 28. října bude festival hradní malosti a také typické české rozhádanosti.“

Jiří Ovčáček (37)
Prezidentův mluvčí veškerá vyjádření ke kauze Brady sleduje a pohotově glosuje na svém twitteru. Slibuje, že na jeho dnešní tiskovce zazní »zásadní vyjádření pana prezidenta«.

Co k tomu řekl:
„Ministr Herman udělal ze svého strýce razící štít, kterým si buduje své politické metro.“

Jindřich Forejt (38)
Jakou má roli:
Podle Bradyho mu hradní protokolář osobně volal 14. října, aby mu sdělil, že bude vyznamenán.

Co k tomu řekl:
Forejt prý mluvil se spoustou lidí, přímo Bradyho nezmínil. Podle Forejta někteří lidé, když se dostanou do návrhu Senátu či Sněmovny na vyznamenání, mají pocit, že poctu skutečně získají. Brady by se prý měl prokázat zvacím dopisem.

Jan Mládek (56)
Jakou má roli:
On jako ministr obchodu a ministr dopravy Dan Ťok (ANO) jsou svědky rozhovoru prezidenta s Hermanem na slovenské ambasádě, kde podle Hermana mělo zaznít »vydírání dalajlámou«...

Co k tomu řekl:
Mládek uvedl, že po dobu, co vnímal hovor prezidenta s ministrem kultury, »v něm nepadlo nic o panu Bradym či vyznamenání«.

Dan Ťok (57)
Jakou má roli:
Další »Hermanův svědek« ze slovenské ambasády.

Co k tomu řekl:
Nedosvědčí nic. »Soukromému« rozhovoru mezi Zemanem a Hermanem prý »nevěnoval pozornost«.

NEJASNÁ  POZICE

Dalajláma (81)
Jakou má roli:
Muž, jehož návštěva v Česku všechno odstartovala. Setkání tibetského vůdce s ministrem Hermanem a vicepremiérem Bělobrádkem rozpálilo Číňany doběla. V reakci na to čtyři nejvyšší ústavní činitelé vydali prohlášení ujišťující Čínu, že česká zahraniční politika vůči ní se nijak nemění.

Co k tomu řekl:
Ani jednu z kauz nekomentoval. Zapsal se ale i prohlášením, že marximus byla zpočátku »soucitná ideologie«.

Petr Gazdík (42)
Jakou má roli:
Místopředseda sněmovny za STAN se hned po vypuknutí kauzy Brady chopil iniciativy a na 28. října svolal alternativní akci na Staroměstské náměstí. Budou tam například ministři Herman, Jurečka, ale i kandidát na prezidenta Michal Horáček (64). Podle Sobotky »trucpodnik na Staromáku nic neřeší«.

Co k tomu řekl:
„Mou povinností jako ústavního činitele je uctít státní svátek, rád bych to ale udělal důstojným způsobem, proto ho chceme oslavit někde jinde a nějak jinak.“

Pavel Bělobrádek
Jakou má roli:
Také lidovecký vicepremiér se s dalajlámou minulý týden setkal. Na rozdíl od Jurečky a Hermana na státní svátek na Hradě chybět nebude.

Co k tomu řekl:
„Situaci kolem 28. října by zklidnilo, kdyby se prezident rozhodl Řád T. G. Masaryka Jiřímu Bradymu udělit. Zaslouží si ho. Sliby se mají plnit.“

Jan Hamáček (37)
Jakou má roli:
Stejně jako prezident, premiér a šéf Senátu to také předseda Sněmovny Hamáček schytal za podpis pod pročínským prohlášením. V kauze Brady – podobně jako Sobotka - si žehlí pověst.

Co k tomu řekl:
„Chtěl bych podpořit pana předsedu vlády, který vyzval pana prezidenta, aby situaci vyřešil tím, že udělí panu Bradymu státní vyznamenání.“



Přečtěte si
hejhej
25. 10. 2016 • 22:21

Celá šaškárna je organizována Hermanem. Snaží se všemožně zdiskreditovat pana prezidenta a k Hermanovi a KDUČSL se přidaly zlodějské strany ODS, TOP09 a hodně se chtěl zviditelnit ufňukaný Gazdík "budouci kandidáti" Halík a Horáček. . Jsou trapní.

havran2
25. 10. 2016 • 16:52

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.