Donald Trump vs. Hillary Clinton: Bojí se Trump prohry?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Donald Trump vs. Hillary Clinton: Bojí se Trump prohry?!

Rivalové si nepodali ruce ani před, ani po ní, drželi si odstup.
Rivalové si nepodali ruce ani před, ani po ní, drželi si odstup. (Foto Profimedia.cz, ČTK/AP, Reuters)

Donald Trump (70) se patrně obává, že už náskok Hillary Clinton (68) nedotáhne a prezidentem se nestane. Preventivně proto dští síru, dopředu hovoří o volebních podvodech a možná ani prohru neuzná.

Finální předvolební debata byla opět pořádně napjatá. Už na té minulé rivalové porušili zvyk a nepozdravili se na začátku, ale aspoň na konci si ruce podali. Teď už ani to ne – zatímco Hillary přešla k moderátorovi, aby mu potřásla pravicí, Trump zarputile zůstal u svého pultíku a s moderátorem se rozloučil, až když soupeřka odešla.

Uzná porážku?
Ale etiketu stranou, Trump si ani není jist, zda hodlá respektovat ducha americké demokracie a zákona. Když se ho totiž moderátor zeptal, zda uzná svou případnou porážku, jen mlžil. „Řeknu vám, až to nastane. Zatím vás budu napínat, O.K.?“

Během debaty totiž Trump opět vytáhl tvrzení, že volby bývají nefér a zmanipulované. „K volbám jsou registrovány miliony lidí, kteří by neměli,“ tvrdil republikánský kandidát. Na mysli má třeba imigranty bez občanství či mrtvé. Televize CBS nicméně zkontrolovala studie, na něž se odkazoval. Zjistila, že dochází k jistým nepřesnostem, když se třeba někdo přestěhuje – ale že volebních podvodů nebyly v celém tomto století miliony, nýbrž jen 31.
„Sporné volby jsme měli od začátku našich dějin, ale vždy jejich výsledky přijmeme,“ reagovala Clinton. „Jen se snaží hodit vinu na někoho jiného za to, že se mu v kampani moc dobře nevede. Podvody se oháněl, i když jeho televizní pořad třikrát nevyhrál cenu Emmy.“

Precedens z roku 2000: Bushova výhra z prohry
Lidé z Trumpova okolí, např. exstarosta New Yorku Giuliani, hned upřesňovali, že Donald mínil odmítnutí nejednoznačného výsledku voleb. Třeba takový, jaký byl v roce 2000, kdy se utkali George Bush mladší a Al Gore, Clintonův viceprezident.

Gore tehdy získal o půl milionu víc hlasů, jenže kvůli nepřímému volebnímu systému (vítěze určují nikoli samotní voliči, ale zástupci jednotlivých států Unie, tzv. volitelé) to na vítězství nestačilo. Obzvláště těsné bylo klání na Floridě, kde se muselo několikrát přepočítávat – než do voleb vstoupil Nejvyšší soud. Ten rozhodl – a to opět velmi těsně, hlasy pěti soudců proti čtyřem –, že má přepočítávání skončit a vítězem je zkrátka Bush, o čemž se analytici dodnes přou...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.