25 let od kuponové privatizace: Největší hity, největší podvody! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

25 let od kuponové privatizace: Největší hity, největší podvody!

Takhle vypadala kuponová knížka.
Takhle vypadala kuponová knížka. (Foto ara)

Geniální plán, nebo podvod století?! Tak dodnes lidé vnímají kuponovou privatizaci. Projekt, který měl za cíl převést velkou část státních firem do soukromých rukou, odstartoval před 25 lety.

Kuponová privatizace proběhla ve dvou vlnách a stát se v nich částečně nebo úplně zbavil více než dvou tisícovek podniků. Byly mezi nimi firmy jako Český Telecom, Česká spořitelna, IPB, Komerční banka nebo Škoda Plzeň. Do soukromých rukou přešlo 2031 podniků, jejichž majetek měl hodnotu 342 miliard.

Jak se z Čecha stal DIK
*Majitelem firmy se mohl stát každý. V 1. nebo 2. vlně si občan starší 18 let mohl koupit za 35 korun tzv. kuponovou knížku a k ní známku za 1000 korun.
*Knížka obsahovala 10 kuponů po 100 bodech a jejím nákupem se člověk stal tzv. DIKem, nebo-li držitelem investičních kuponů.
*Seznam podniků, ze kterých mohli lidé vybírat a své kupony investovat, visel na poštách a byl otištěn i v časopisu Kuponová privatizace, který se prodával za pět korun.
*Pokud se na zájemce dostalo, akcie jim byly připsány na účet ve Středisku cenných papírů. Akcie podniků, které zbyly, pak stát nabízel v dalším kole.
*V případě, že zájem byl vyšší než nabídka, stát akcie nepřipsal nikomu. Cena akcií, o něž byl největší zájem, se poté zvýšila a všechny postoupily do dalšího kola.
*Akcie, které zbyly, zůstaly Fondu národního majetku. Z kuponové privatizace vzešlo přibližně sedm milionů akcionářů, většina z nich ale už své cenné papíry prodala.


Miliardy jen létaly
*1200 miliard – majetek v této hodnotě se rozdělil v rámci velké privatizace, jejíž součástí byla i kuponová.
*342 miliard – byla hodnota majetku privatizována metodou kuponové privatizace.
*107 miliard – majetek v této hodnotě byl bezúplatně převeden na obce.

Proč kuponová privatizace?
Lidé v Česku neměli peníze, nebyl silný domácí kapitál. I proto byla nutná podle ekonoma Karla Zemana kuponová privatizace, aby vše nezprivatizovali zahraniční investoři.

Kolik jsme měli v roce 1991?
*20 000 korun a méně mělo úspory cca 60 % domácností.
*100 000 korun a více mělo jen 15 % Čechů.

Loupež století, nebo rozkradená republika
Pojem »loupež století« poprvé použil prognostik Valtr Komárek (†82) a poté ho zopakoval i Miloš Zeman (72). Bylo to ještě předtím, než se kuponová privatizace spustila. Jejich názor stále odmítají hlavní aktéři »kuponovky«, mezi něž patří zejména exprezident a tehdejší ministr financí Václav Klaus (75), v tu dobu ministr pro správu národního majetku Tomáš Ježek (76) a tehdejší náměstek ministra financí Dušan Tříska (70). Klaus uvedl, že cílem nebyl maximální příjem do státního rozpočtu, ale systémová změna. Tříska byl však už od počátku proti investičním fondům. „Říkal jsem už tehdy, že jsou to zločinci,“ uvádí dnes.

Harvardské investiční fondy: Jistina desetinásobku
Většina lidí se v ekonomice nevyznala, a tak svěřila body investičním a privatizačním fondům. Zdaleka ne všechny podnikaly seriózně. Snad nejznámější byl Viktor Kožený (53) a jeho Harvardské investiční fondy. Jménem renomované univerzity, s níž neměly nic společného, slibovaly desetinásobné zisky a dostaly pod kontrolu majetek v účetní hodnotě minimálně 60 miliard korun. V roce 1994 kontrolovala asi 50 nejlukrativnějších českých podniků. Tehdy peníze začaly mizet do kyperských firem, které je následně předprodávaly společnosti Daventree.

Ekonom Karel Zeman: Tunelování už nebyla privatizace
Kuponová privatizace skončila převodem akcií soukromým vlastníkům. Co následovalo, včetně takzvaného tunelování, již nebylo součástí kuponové privatizace, ale soukromoprávních vztahů bez účasti státu. Tato slova letos v září řekl ekonom Karel Zeman z Vysoké školy ekonomické na semináři 25 let od spuštění kuponové privatizace.

Průzkum: Jak Češi hodnotí ekonomické změny po roce 1989?
*74 % se shodlo, že vrácení majetku bylo správné.
*18 % hodnotí kuponovou privatizaci jako správný krok.

Máte ještě knížku?
Máte stále ještě doma kuponovou knížku? Zkuste ji nabídnout sběratelům. Například na serveru auro.cz se nabízejí za 299 Kč. Není to mnoho, ale každá kačka se přece hodí.

OVĚŘTE SI: Jste majiteli akcií?
Prodali jste všechny získané akcie v kuponové privatizaci, nebo ještě nějaké vlastníte a ani o tom nevíte? Ověřit si to můžete jednoduše na internetu, stačí navštívit stránku www.centralnidepozitar.cz. Pokud zjistíte, že účet ve Středisku cenných papírů již nemáte, už žádné akcie nevlastníte.

Jak na to?
1. Do internetového prohlížeče zadejte www.centralnidepozitar.cz.
2. Klikněte na odkaz »Online služby zdarma«.
3. Jděte na »Existence majetkového účtu v nezařazené evidenci«.
4. Pak už jen stačí vyplnit rodné číslo.



Přečtěte si
havran2
30. 9. 2016 • 09:03

Klaus by to měl taky všechno zaplatit ! ! Sebrat majetek a zavřít ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.