Letní hrozba: Přemnoží se klíšťata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Letní hrozba: Přemnoží se klíšťata!

Kvůli současnému počasí se v létě přemnoží klíšťata.
Kvůli současnému počasí se v létě přemnoží klíšťata.

PRAHA – Víte, jaké je největší nebezpečí blížícího se léta? Klíšťata! Jsou všude a bude jich mnohem víc. Jsou jen pár milimetrů dlouhá, mají osm nohou a krvežíznivý sosáček.


Otázky, na které byste měli znát odpověď

Žádný jiný živočich však nepřenáší tolik nemocí a nenakazí tolik lidí jako právě klíště.

● Proč teď hrozí od klíšťat tak velké nebezpečí?
Teplou zimu přežilo hodně myší, jež jsou nosiči boreliózy a virů způsobujících například klíšťovou encefalitidu. Když se klíště zakousne do myši, nakazí se vším, co myš přenáší. Pak stačí jediné kousnutí a nakaženi jste i vy! Klíšťata jsou přitom aktivní celoročně. Jen když je zima, schovají se pod zemí. Po dlouhém suchu zvyšuje déšť jejich aktivitu.

● Kde klíšťata žijí?
Všude, nejen v lese, ale i na loukách, koupalištích, dětských hřištích, zahradách, sportovištích a v parcích. Všude, kde se vyhazuje odpad nebo skladuje kompost, žijí i myši a s nimi i klíšťata.

● Skáčí klíšťata na své oběti ze stromů?
Ne, čekají v trávě nebo v keřích. Mají speciální »senzory«, díky kterým poznají, že se blíží oběť. Když na vás přejdou, mohou si celé hodiny hledat vhodné místo na vpich.

● Jsou místa, kam se přisávají nejčastěji?
Ano, v podkolenních jamkách, podpaží, v pupíku či záhybech břicha, u přirození, za ušima a u žen také pod prsy.

● Je kousnutí cítit?
Ne. Klíště vpich umrtví speciálním jedem. Často se navíc schválně přisávají na kůži mezi vlasy a chlupy, takže se těžko hledají.

● Je nakažlivé každé klíště?
Ne. Každé třetí však přenáší boreliózu a jedno ze sta klíšťovou encefalitidu. Při té pacient onemocní většinou během několika dní. Běžné je ochrnutí a závratě a někdy také ztráta vědomí. Zhruba dvě procenta nakažených lidí zemřou. Jedinou spolehlivou ochranou je očkování. Proti borelióze pak není žádné očkování a u každého se projevuje jinak. Nemoc má mnoho různých podob, což také vede k mnoha chybným diagnózám.

● Jaké například?Kliknutím zvětšete
Revma, trombóza, fibromyalgie, mrtvice, záněty kloubů či skleróza. Velmi často se stává, že pacient je špatně léčen celé měsíce, zatímco se borelióza usazuje v nervové soustavě. Lékaři totiž věří laboratořím a spoléhají se na nepřesné krevní testy. U stejného vzorku mohou mít dvě různé laboratoře zcela odlišné výsledky. Zatím totiž není žádný jednotný postup pevně stanoven.

● Dá se boreliózy zbavit?
Ano, pokud je v raném stadiu léčena antibiotiky. V pozdějších fázích je léčba těžká. Nemoc se stále vrací.


Autor: (ztr)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.