Česko trápí psí hovínka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Česko trápí psí hovínka

Štětec a barva – tak vyrazili studenti bojovat proti bezohledným pejskařům.
Štětec a barva – tak vyrazili studenti bojovat proti bezohledným pejskařům. (Aha! – Kateřina Kalibánová, Lukáš Stejskal)

PRAHA/TŘEBÍČ – V Česku je odhadem nejméně milion chovaných pejsků. Denně vyprodukují tuny hovínek. A většinu z nich pejskaři nechají ležet v parcích a na chodnících, ačkoliv mají v mnoha městech k dispozici speciální koše na psí výkaly. Takto to každý den vypadá třeba na pražském Karlově náměstí, oblíbené štaci pejskařů.

Jsou na každém kroku

Podobně postižená jsou však také další česká a moravská města. V Třebíči už to došlo tak daleko, že studenti začali psí hovínka označovat barvou...

Praha bojuje proti ulicím zaneřáděným psími lejny už pěknou řádku let. Její úsilí sice přináší plody v centru metropole, ale okrajové čtvrti zůstávají netknuty. A ačkoliv je v mnoha parcích volný pohyb psů zakázán, bezohlední pejskaři přesto své čtyřnohé mazlíčky nechávají kálet na trávníky určené k rekreaci. Pejskařům přitom za porušení zákazu hrozí finanční postih.

Jen na Praze 6 je více než sedmdesát košů na psí lejna, přesto si tamní obyvatelé stěžují. „Přijde mi, že těch lidí, kteří koše využívají, je hrozně málo,“ říká důchodkyně Marie Zlatá.

Radnice se ale brání. Každá městská část totiž vydává nemalé částky na pokrytí obvodu dostatečným počtem košů a na omezení volného pohybu psů v parcích. S libovůlí a bezohledností některých pejskařů ale mohou dělat jen máloco.

S podobnými problémy se potýkají například i v Třebíči. Tam situace došla tak daleko, že studenti vyrazili s barvou do ulic a barvili psí »dárečky«. „Nejvíce jsme jich našli u dětských hřišť,“ řekl Aha! student Martin Bohůt.

Zorganizovat tuto akci ale nebylo jednoduché. „Největší problémy jsme měli s výběrem vhodné barvy. Musela být šetrná k životnímu prostřední, nesměla ublížit psům, pokud by se s ní dostali do styku, a v neposlední řadě musela být smývatelná s prvními dešti,“ uvedla organizátorka akce Renata Hrušková.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.