Řítí se na nás apokalypsa?! 500 milionů lidí v ohrožení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Řítí se na nás apokalypsa?! 500 milionů lidí v ohrožení!

Stoupající hladina moří smaže z mapy několik přímořských metropolí.
Stoupající hladina moří smaže z mapy několik přímořských metropolí. (Grafika Aha!, Foto ara)

Globálním oteplováním nám vědci »vyhrožují« už několik let. Situace je ale podle amerických vědců mnohem vážnější, než si vůbec připouštíme – stoupající hladina oceánů ohrožuje přes půl miliardy lidí!

Podle prognóz vědců z univerzity v americkém Princetonu by se do roku 2100 měla průměrná teplota na Zemi zvýšit o 4 °C. Odpůrci krutých zim si možná mnou ruce, jenže... Ve skutečnosti je to pro naši planetu pořádný průšvih! Oteplování má samozřejmě za následek tání ledovců a stoupání hladiny oceánů – ta by se do konce tohoto století měla zvednout až o sedm metrů! Přímořské oblasti by tak nadobro zmizely z mapy a bez domova by se rázem octlo okolo 500 milionů lidí, tedy asi 7 % světové populace. Vnitrozemské oblasti tedy mohou očekávat další vlnu imigrantů – ti by ale tentokrát pocházeli z New Yorku, Sydney, Londýna, Ria či Šanghaje. Právě tato světová velkoměsta jsou stoupající hladinou moře nejvíce ohrožena.

Oteplování povede k chudobě
Podle nejnovější zprávy Světové banky bude v roce 2030 (tedy za pouhých 15 let!) na světě o 100 milionů extrémně chudých lidí více! Zejména v Africe prý porostou ceny potravin, kterých už si nejchudší vrstvy nemohou dovolit kupovat dostatek ani dnes. Postižena by ale měla být i jižní Asie, zejména Indie.

 

Skleníkových plynů přibývá
Ke globálnímu oteplování významně přispívají tzv. skleníkové plyny, jejichž množství v atmosféře dosáhlo loni rekordní výše. Od roku 1990 vzrostl obsah oxidu uhličitého, metanu a oxidu dusného v atmosféře o 36 procent. Do ovzduší se skleníkové plyny dostávají především při spalování fosilních paliv. Klimatologové po celém světě proto stále volají po snižování emisí.

Přečtěte si
kaluze
11. 11. 2015 • 15:22

hejhej
11. 11. 2015 • 13:01

Hlavně, že se primitivové - muslimové, rozmnožují jako kobylky a pak hledají "sladký , bezpracný " život v Evropě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.