Revoluce v léčbě cukrovky: Přebytečný cukr odejde s močí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Revoluce v léčbě cukrovky: Přebytečný cukr odejde s močí!

František Troler si s cukrovkou užil své...
František Troler si s cukrovkou užil své... (Foto Aha!: Karel Kopáč, Profimedia.cz)

Cukrovkou II. typu trpí v Česku 860 tisíc lidí. Hrozí jim komplikace v podobě selhání ledvin i oslepnutí. Lékaři nyní ordinují nové léky, díky nimž přebytečný cukr pacient vymočí.

Pacienty trpící diabetem většinou trápí nadváha a často se jim nedaří zhubnout. Vědci nyní přišli s novinkou, která diabetikům pomůže. Léky zvané glifloziny dokážou odbourat až sedm kostek cukru denně, který odejde s močí. „Nejprve jsem si myslel, že je to hloupost. Ale teď se ukazuje, že to skutečně funguje,“ říká přední český diabetolog profesor Milan Kvapil. Pacienti mohou díky léčbě zhubnout i více než deset kilo. Cukru v krvi ale zbaví glifloziny jen diabetiky, zdravému člověku shodit nepomůžou.

Nové léky smí předepsat pouze diabetolog nebo internista. Pojišťovny je zatím proplácí pacientům léčeným metforminem a inzulinem. Ostatní si je musí hradit sami. Glifloziny měsíčně vyjdou zhruba na dva tisíce korun.

Diabetes typu II. způsobuje špatná citlivost organismu vůči inzulinu. Nemoci se někdy říká »stařecká cukrovka«. Ve skutečnosti se ale věk, kdy choroba propukne, stále snižuje. Běžně se objevuje už po čtyřicátých narozeninách. Někdy může postihnout i děti. Podstatný vliv na nástup nemoci má životní styl. Rizikovým faktorem je nedostatek pohybu a nadváha.

František Troler (51): Zhubl jsem deset kilo
František Troler trpí cukrovkou II. typu už pět let. Ačkoliv poctivě dodržoval dietu a užíval inzulin, hladina krevního cukru byla stále vysoká. „Když jsem se dostal nové léky, zhubl jsem během dvou měsíců deset kilo. Všechny hodnoty se mi zlepšily,“ libuje si diabetik.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.