České justiční omyly: Nezákonné odsouzení Lukáše nebylo výjimečné... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

České justiční omyly: Nezákonné odsouzení Lukáše nebylo výjimečné...

Trest si Lukáš odpykával ve věznici Mírov, kde dělal přes rok holiče.
Trest si Lukáš odpykával ve věznici Mírov, kde dělal přes rok holiče. (Foto Aha!: Jiří Nováček, infografika Aha!)

Případ Lukáše Nečesaného (23), který byl podle Nejvyššího soudu neprávem odsouzen na 13 let do vězení, není v našich poměrech ojedinělý. Podobných justičních paskvilů se za poslední roky objevilo víc. Jako příklad připomínáme některé ze známých »omylů«, kterých se policie a soudy v průběhu let dopustily.

Kauza přepadených pošťaček se vleče 12 let

Kauza možného justičního omylu související s oloupením pošťaček ve Znojmě není ani po 12 letech u konce. Za sérii loupežných přepadení byli tehdy odsouzeni Tomáš Čepura a Jaroslav Schindler. Čepura si odseděl 1,5 roku, Schindler dostal podmínku, ale strávil půl roku ve vazbě. Tomáš Čepura se přitom k vině v průběhu vyšetřování přiznal, za komplice označil tehdejšího kamaráda Schindlera. Později řekl, že jej kriminalisté k přiznání přinutili. Před pěti lety se ale k loupežím přiznal kriminálník Antonín Škrdla a práskl i své komplice. Schindler ani Čepura mezi nimi nebyli. Policie proto zpackaný případ znovu otevřela a Škrdla s kumpány dostali trest. Jména původně odsouzených Jaroslava Schindlera a Tomáše Čepury ovšem očištěna nebyla. Oba na tom však trvají. V současnosti se o tom znovu rozhoduje ve Znojmě, kam kauzu vrátil Nejvyšší soud.

Dvacet roků s cejchem devianta

Janu Šafránkovi (41) z Hlinska u Pardubic bylo devatenáct let, když byl v roce 1992 obviněn ze znásilnění sedmnáctileté dívky a z přepadení další ženy. V roce 1993 byl odsouzen a odseděl si deset měsíců. V roce 2006 byl policií zadržen skutečný pachatel znásilnění, a navíc vyšlo najevo, že důkaz o Šafránkově nevině v podobě záznamu o nálezu spermatu na oblečení znásilněné dívky byl po celou dobu v policejním spisu. Další čtyři roky trvalo, než se odsouzenému Šafránkovi podařilo dosáhnout obnovy řízení, teprve v roce 2010 byl nesmyslný rozsudek zrušen. Po státu požadoval odškodné v částce 32 milionu korun, podle všeho dostane necelých 5 milionů (4,88).

Soudce i žalobce spáchali sebevraždu

Bývalý ředitel pobočky Komerční banky v Boskovicích Vladimír Konečný strávil ve vězení neprávem dva roky. Teď čeká na očištění jména i na odškodnění. Pozadí justičního omylu se ale zřejmě nepodaří nikdy rozkrýt. Oba hlavní aktéři, soudce Jiří Stýblo (†43) a žalobce Milan Horváth (†36) totiž spáchali sebevraždy. Soudce se v roce 2012 oběsil na klice ve své kanceláři, žalobce o dva roky dříve skočil ze střechy brněnského hotelu. Bankéř byl odsouzen za údajné neoprávněné podpisy jedenácti směnek, které měly krýt obchod za 1,3 miliardy korun ke čtyřem letům vězení (dva roky za mřížemi opravdu strávil). Zločin se měl odehrát v roce 2004. Policie přitom podepsané směnky nikdy nenašla, jediným předloženým důkazem byla kopie jedné z nich. „Byl odsouzen na základě nepřímých důkazů, a dokonce na základě výpovědí svědků, ve kterých byly značné rozpory,“ řekla tehdejší mluvčí Jan Šafránek Ústavního soudu Jana Pelcová.



Autor:  ben,jn

Přečtěte si
st.rec
24. 5. 2015 • 13:51

AHA má námět na velký seriál ohledně soudních prasáren a jak se odsouzení ne a ne domoci spravedlnosti. Dva náměty pro začátek.:https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.