Přehled parlamentních kocovin: Politika nebo putyka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Přehled parlamentních kocovin: Politika nebo putyka?

Babiš a Jurečka říkají: Kalousek chodí do Sněmovny opilý! Ten to rázně popírá!
Babiš a Jurečka říkají: Kalousek chodí do Sněmovny opilý! Ten to rázně popírá! (Foto Aha! – Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan, Karel Kopáč, ara)

Jak chodí politik z práce? Po čtyřech. To si aspoň v případě Miroslava Kalouska (54, TOP 09) myslí vládnoucí koalice. On tvrdí, že jsou to lháři. Historie je ale vůči politikům, kteří si dají rádi pár skleniček, nemilosrdná.

To, že je Kalousek milovník vína, není nic nového. Dokonce to ani sám nepopírá. Trvá ale na tom, že v práci je vždy střízlivý. To se nezdá ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (34, KDU-ČSL), když si na Twitter ve středu napsal: „Opilý Kalousek dnes ve Sněmovně perlí. Odmítám, aby pod vlivem alkoholu dělal zpravodaje jakéhokoliv zákona. Táhne to z něj fakt fest.“ Reakce dotčeného? „Když dochází argumenty, přichází pomluvy,“ poznamenal suše místopředseda TOP 09.

Teorie se ale rychle chopil ministr financí Andrej Babiš (60, ANO). „Myslím, že by bylo dobré, abychom ve Sněmovně zavedli způsob, že předtím, než bude poslanec Kalousek mluvit, tak mu dáme fouknout,“ řekl novinářům. Nutno dodat, že více než forma se mu asi nelíbil obsah Kalouskova proslovu ve Sněmovně. Řekl totiž, že Babišův Agrofert na prodloužení daňové podpory biopaliv, o kterém je nyní řeč, vydělá 5 miliard korun a že je jeho hnutí plné lhářů a korupčníků.

Co teď s tím? Už v podstatě nic. Důkazy o tom, že by byl Kalousek ovíněný, nejsou. A i kdyby ano: na naše zákonodárce se podle všeho nevztahuje jimi schválený zákoník práce, který jasně stanovuje, že pracovat pod vlivem alkoholu či ho požívat na pracovišti je nepřípustné. Nevěříte? Zabrouzdejte v galerii a připomeňte si bohatou historii parlamentních kocovin...

Sněmovna vs. senát

Už více než rok platí v dolní komoře Parlamentu zákaz podávání a prodeje alkoholu v době konání schůzí. Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (44, ANO), která zákaz nejvíce prosazovala, je spokojená. „Já si myslím, že ta situace se velmi zklidnila a svůj účel to určitě splnilo. Ta atmosféra je relativně v pohodě,“ řekla Aha! Myslí, že další kontroly, třeba s alkoholtesterem, už prostě nejsou nutné.

I v horní komoře Parlamentu bylo pár »bumbacích« excesů. Žádný zákaz ale nemají. „V Senátu se nepotýkáme s požíváním alkoholu v takové míře jako ve Sněmovně, a proto to nikdy nebylo na pořadu dne,“ řekla Aha! tisková tajemnice Senátu Eva Davidová. „K naprosto ojedinělým excesům docházet může, ale rozhodně to není v době plenárních schůzí,“ dodala.

Další excesy s alkoholem:

Poslanec ODS Ladislav Blažek v listopadu 1994 řídil v opilosti vůz a najel na tramvajový ostrůvek.

Poslanec ODS Libor Novák st. byl v prosineci 1995 přistižen při řízení auta pod vlivem alkoholu.

Poslanec KSČM Miroslav Vacek si při abiturientském večírku v březnu 1997 těžce poranil hlavu po pádu ze schodů.

● Poslanec ODA Ivan Mašek v srpnu 1997 údajně v opilosti vyvolal v hospodě konflikt se štamgasty.

● Poslanec KDU- -ČSL Pavel Plánička havaroval v únoru 2002 v Praze, když řídil auto zřejmě pod vlivem alkoholu, ale kvůli imunitě odmítl dechovou zkoušku.



Přečtěte si
majojo
23. 5. 2015 • 21:03

Jak, to nevím, ale má ho. A prodává za cey, které by uvítal leckterý notorik.

ararat
23. 5. 2015 • 18:58

blbádono,s tečkou nebo bez tečky---nebo s pomlčkou,že jsi upadla na hlavinku?....

-bello-
23. 5. 2015 • 18:04

Jak může mít sněmovna v kantýně alkohol?

havran2
23. 5. 2015 • 12:41

KALOUSKA ZAVŘÍT DO PROTIALKOHOLKY-IMRVERE!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.