Konec pouliční prostituce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Konec pouliční prostituce!

BRNO – Prostitutky nabízející své služby přímo na chodníku? Tak to je možná minulost! Města a obce totiž od včerejška mohou zakázat nabízení sexuálních služeb na všech veřejných místech, a vykázat tak »šlapky« za zavřené dveře erotických klubů a privátů.


Ústavní soud rozhodl

..

Lehké dívky« postávající na krajnicích hlavních silnic i v centrech měst možná už brzy zmizí. Vyplývá to alespoň z rozhodnutí Ústavního soudu, který se včera zabýval vyhláškou města Ústí nad Labem. A ponechal v platnosti část vyhlášky o prostituci. Ústecká vyhláška označuje prostituci a nabízení sexuálních služeb obecně jako činnost, která narušuje veřejný pořádek.

„Provozování prostituce velmi výrazně ohrožuje mravní výchovu dětí a mládeže. Toto nabízení sexuálních služeb může u dětí vyvolat dojem něčeho běžného nebo normálního,“ řekla soudkyně Ivana Janů.

Obce tak smějí vydávat vyhlášky o regulaci prostituce, neboť problematiku nijak neupravuje zákon. Město ani nemusí přesně vymezovat prostor, kde je nabízení sexuálních služeb zakázáno. Stačí plošné označení všech veřejných prostranství. Celá řada měst a obcí se teď chce zachovat jako Ústí nad Labem, tedy prostituci ne regulovat, ale úplně zakázat!

Lidé v příhraničí jsou spokojení, prostitutky se však bouří. „Tak to už nevím, kam půjdeme. Do nočních podniků se všechny nevejdeme, a navíc bychom musely dávat majitelům podíl ze zisku,“ říkají nespokojené provozovatelky nejstaršího řemesla. Jediná možnost podle nich bude riskovat postih. „Před policisty utíkám pravidelně, navíc mi maximálně dají pokutu. Na ni si ale vydělám za půl hodiny,“ říká prostitutka Jana z Bíliny. Stejně se prý k nařízení postaví i další dívky.

Perličky z historie prostituce

● Ve starověké Indii údajně panoval zvyk, že se dívka musela v určitém věku rozhodnout buď pro manželství, nebo pro volnou lásku.
● První doložený nevěstinec vznikl ve starém Řecku a byl hojně navštěvovaný jak muži, tak ženami. Mužský prostitut byl dokonce ceněn víc a byl i dražší.
● Jeden z nejstarších starořeckých nevěstinců nechal zřídit filozof a zákonodárce Solon. Považoval to za výborný lék proti homosexualitě.
● Ve starověkých Aténách nesla prostituce na daních tolik, že prostitutky údajně musely žádat o zvláštní povolení, když chtěly stát opustit, a poskytnout záruky, že se vrátí.
● Ve středověku církev proti prostituci brojila, a tak byly povětrným ženštinám často uřezávány uši. Noc s lehkou děvou byla velmi levná – orgie se čtyřmi prostitutkami vyšly stejně jako jedno vejce.
● V Čechách v té době musely být »poběhlice« viditelně označené, nosily vestu modré barvy.

Kolik nás stojí sex?

Češi a Češky utratí za služby lehkých žen nebo mužů 8,7 miliardy korun ročně, tedy každý z nás včetně důchodců a kojenců 850 korun ročně. Prodejem svého těla se u nás živí přibližně 25 tisíc lidí.

Další informace a zajímavosti najdete v tištěném Aha!


Autor: (miš)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.