Policejní prezident vrátil trapnou policejní hymnu: "Nedělejte z nás šašky!" | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Policejní prezident vrátil trapnou policejní hymnu: "Nedělejte z nás šašky!"

Hymna se příliš nepovedla...
Hymna se příliš nepovedla...  (Profimedia.cz)

Policejní prezident Tomáš Tuhý vrátil k přepracování policejní hymnu, jejíž pracovní verze se tento týden dostala neplánovaně na veřejnost. Prezident chce, aby nový policejní symbol lépe vystihoval ducha moderní policie a aby ji policisté lépe přijali. ČTK to dnes sdělila mluvčí prezidia Jana Macalíková. Na internetu se po zveřejnění hymny zvedla vlna kritiky zejména z řad policistů. Ministr vnitra Milan Chovanec rozhodnutí policejního prezidenta uvítal.

"Jako policisté se distancujeme od nové hymny Policie ČR, která připomíná socialistické budovatelské písně a dělá jen ostudu současné policii. Stáhněte tuto píseň a nedělejte z nás šašky," píše se například na facebookové stránce s názvem Distancujeme se od policejní hymny, na níž upozornil server iDnes.cz. O protestech policistů jako první informoval Radiožurnál.Ministr Chovanec dnes ČTK sdělil, že vítá rozhodnutí policejního prezidenta vrátit tuto "nepovedenou věc" k přepracování. "Nijak nezpochybňují záměr mít policejní hymnu, ale ta musí korespondovat s duchem moderní policie," uvedl Chovanec. Podle něj je pro policii řada důležitějších věcí, jako například zajištění lepšího vybavení pro každodenní práci a boj se zločinem.

První policejní hymna s názvem V životě nestačí jen snít vznikala zhruba sedm měsíců na návrh policejního prezidenta, policie ji chce využívat při slavnostních ceremoniálech a pietních aktech, uvedla v pátek policie na svých webových stánkách. Dnes informaci k hymně stáhla. Oficiálně chtěla policie hymnu představit v první polovině příštího roku.

Hudbu složil dirigent Hradní stráže a policie Jan Zástěra, text napsal Martin Budek. Hymna byla vytvořena jako zaměstnanecké dílo, policie tak za ni nebude platit žádné peníze.

Podle zjištění ČTK má svoji hymnu řada policejních sborů v Latinské Americe, například v Mexiku, Peru nebo Kolumbii. Svoji vlastní hymnu The First & Finest má americká Pensylvánská státní policie, která byla založena v roce 1905 a stala se vzorem moderní státní policie v USA. Policejní hymnu má také Gruzie a v minulosti používala skladbu Highland Cathedral jako svoji hymnu královská hongkongská policie.

Přečtěte si
prroud
9. 11. 2014 • 15:38

Ty sasky ze sebe bohuzel delate sami pri vymahani prava tak jak je psany,bez pouzivani hlavy,hlavne ze se vybere na pokutach,ze? ........

malenabald
9. 11. 2014 • 15:27

Tak to je tragédie. Taková budovatelská...

ivoadler
9. 11. 2014 • 14:10

Trefit hymnu není vůbec jednoduché. To, co jsem slyšel v televizi, hodně připomínalo budovatelské písně, ne-li přímo Internacionálu. Mimochodem, naše hymna taky není moc povedená. Je to takový sentimentální cajdák.

majojo
9. 11. 2014 • 12:22

Pane policejní prezidente! Hymna z vás šašky nedělá. Více činů a méně povinného zpěvu!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.