Zasloužilá matka Veronika (43) ze Zbýšova: 6 dětí, z toho dvoje dvojčata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zasloužilá matka Veronika (43) ze Zbýšova: 6 dětí, z toho dvoje dvojčata!

Dvoje dvojčata jsou nejen v Česku, ale na celém světě unikátem.
Dvoje dvojčata jsou nejen v Česku, ale na celém světě unikátem. (Aha! - Ondřej Požár (archiv rodiny))

Veselo je v jejich domě. Vždyť si tam hrají hned dvoje dvojčata! Jejich máma Veronika Demjanová (43) si to ale chválí: mít šestiletá a tříletá dvojvaječná dvojčata je podle ní parádní!

Někdejší úřednice a dnes poštovní doručovatelka má s partnerem Richardem Cupákem (53) dětí celkem šest: Veroniku (20), Romana (18), Martinku a Matyáše (oba 6) a Adélku a Adama (oba 3). Dospělé děti už mají svůj život, všech osm členů rodiny se pohromadě už dlouho nesešlo. „Je ale úžasné mít dvojčata. Když jsem se dověděla, že čekám druhá, byla jsem nadšená,“ říká Demjanová.

Dvojčata mají hernu i v kuchyni, kde si děti rády hrají s legem a vyřazená stará válenda slouží jako městečko se stavbami a figurkami.

Velký věkový rozdíl dospělých a malých ratolestí vysvětluje tím, že chtěli po letech třetí dítě. „A zadařily se hned dva páry,“ dodala. „Když zlobí, tak si vzpomenu na paterčata z Milovic,“ bere to s úsměvem čtyřicátnice. Podle táty Richarda, který pracuje ve státní správě, mají dvojčata mezi sebou svou vlastní řeč. „A i když si často spolu hrají jen holky, tak pak stejně Martinka i Adélka jde každá za svým bráškou,“ prozradila návyky dětí maminka.

Emčata a Áčata

Kvůli jednoduššímu pojmenování oslovují rodiče starší dvojčata podle prvního písmene EMČATA a mladší ÁČATA. A pro oba párečky je magická třináctka: starší dvojčata Martinka a Matyáš se narodila 13. května 2008 a mladší Adélka a Adámek 13. října 2011. Martinka se narodila o dvě minuty dřív než bráška a Adélka o sedm minut dřív než Adam.

Matyášek má autistickou poruchu

Starší »emčata« jsou předškoláci a rodiče je ráno vozí šestimístným fiatem do jiné budovy školky než mladší »áčata«. „Matyášek má autistickou poruchu. Má i asistentku, která se o něj postará i ve školce. Ale jinak to bereme tak, že máme v podstatě šest zdravých dětí,“ říká máma Veronika.

2x dvojčata: 20 tisíc měsíčně

Vychovávat dvoje dvojčata je finančně náročné. Měsíční výdaje na školku činí 4900 korun včetně jídla. A za potraviny utratí rodina asi 15 tisíc měsíčně. „Máme ale zahradu s ovocnými stromy, kde pěstuji zeleninu. A taky dělám domácí sirupy,“ dodala Veronika.

Denní režim rodiny

► 05.15 – děti vstávají, protože Veronika jezdí do práce v blízkých Ivančicích na šestou
► 05.15 - 05.45 – ranní hygiena, snídaně, oblékání dvojčat
► 05.50 – odjezd z domu do dvou školek ve Zbýšově
► 16.00 – končí školka, rodiče odvážejí děti domů
► 16.10 – 18.30 – Martinka, Matyáš, Adélka a Adámek si doma hrají
► 18.30 -19.00 večeře
► 19.00 - 20.00 – večerní hygiena
► 20.00 – dvoje dvojčata jdou spát

Rodina je pohromadě: máma Veronika přidržuje na žebříku Matyáše, vedle něj stojí jeho o dvě minuty starší sestra Martina, na konících se houpou Adélka a Adámek a vpravo vzadu stojí táta Richard Cupák.

Přečtěte si
paralenka
1. 10. 2014 • 22:26

Ale tahle neprudí a nečeká, kolik poskoků jí bude předěleno, aby sama jen naříkala a natahovala ruku jako "supermáma"!

beladona
23. 9. 2014 • 14:38

klotilda tohle nemá cenu, je 21. století. Se mnou byla moje milovaná máma do 5 let, pak jsem si vydupala školku a ještě mi nebylo 6 a šla jsem do školy. Klotildo, každý by si měl nadělat jen tolik na kolik fakticky, říkám fakticky stačí. ------ No nic, klotildo, beruu plachetku , pospíchám na pole ...

mazanykralicek
23. 9. 2014 • 10:38

klotildo : bohužel mě už si rodiče neužívají, už tu nejsou. Ale maminka se mnou byla do 6 let doma ale vím, že v dnešní době to nejde. Makovice ? Tak to neznám slyšel jsem jen fámy kdysi.

klotilda
23. 9. 2014 • 06:59

A kolik hodin denně si vás užívají vaši rodiče?Je to běžný režim.V dobách před vznikem školek matky nosily děti sebou do práce a dávaly jim popíjet odvar z makovic aby spaly a nezlobily nudou.

beladona
22. 9. 2014 • 22:43

mazanykralicek Ono jde taky o to, kolik ze svého času a individuálně si můžou vůbec ty děti rodičů užít! Pokud si po školce /škole hrají mezi sebou, ty starší dělají úkoly a pak pomáhají v domácnosti a pak jdou spát, pak to vidím já velmi kriticky. Na tohle už by měla mít rodina aspoň pomocnici na pár hodin v týdnu. Není to rozumné , nějak mi nepřijde chválit rodinu s 6 dětmi bez zázemí.To je můj názor a jejich věc.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.