Hrnkový rybízový koláč s drobenkou podle Tomáše Miky
Nebaví vás připravovat stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- ¼ hrnku másla
- 1 vejce
- citronovou kůru
- 1/3 hrnku cukru
- 15 g droždí
- máslo na vytření plechu
- 4 hrnky červeného rybízu
- 1 – 2 hrnky cukru (dle zralosti)
- Na drobenku:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/3 hrnku másla
- 1/2 hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
Mouku prosejeme, vytvoříme důlek, přidáme do něj droždí, trochu cukru a mléka. Necháme vzejít kvásek. Máslo na koláč rozpustíme, dáme jej s vejcem a solí do vlahého mléka, přidáme do mouky a zpracujeme v těsto, do něhož přidáme ještě citronovou kůru.
Posypeme moukou a necháme na teplém místě vykynout. Plech vymažeme a dáme do něj vykynuté těsto, na něj rybíz, který jsme si smíchali s cukrem, a vše posypeme drobenkou, kterou jsme vytvořili smícháním mouky, povoleného másla, vanilkového a krupicového cukru. Pečeme při 165 °C asi 45 minut.