Velký seriál deníku Aha! – díl VI. Jak chránit kůži před rakovinou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Velký seriál deníku Aha! – díl VI. Jak chránit kůži před rakovinou?

 (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA – Kůže je největší orgán lidského těla. U dospělého člověka pokrývá plochu 1,5 až dva metry čtvereční! Je těžká asi 10 kilogramů a silná průměrně čtyři milimetry. Přes kůži cítíme bolest, potěšení, teplo nebo chlad. Vzhledem ke své velikosti je i orgánem nejvíce ohroženým rakovinou.

Zhoubný nádor kůže je nejčastější rakovinou vůbec! „Zároveň ale i nejlépe léčitelnou. Jen pacient musí přijít do ordinace kožního lékaře včas,“ upozorňuje profesorka Jana Hercogová.

Rakovinu kůže diagnostikují lékaři u stále většího počtu lidí. V roce 1970 jí onemocnělo přibližně čtyři tisíce lidí, dnes už téměř 14 tisíc! Jaký je důvod? „Po roce 1989 jsme začali více jezdit k moři a módním se stalo opalování v soláriích,“ popisuje příčinu obrovského nárůstu počtu nemocných profesorka Hercogová.

Bohužel jsme se tak vyšplhali na přední místa žebříčku rakoviny kůže ve světě. „Českým mužům patří v případě nejzhoubnějšího nádoru kůže, což je melanom, deváté místo ve světě a ženám patnácté,“ říká profesorka Hercogová a zároveň dodává, že žádný pacient by na kožní nádor neměl zemřít!

„U všech kožních nádorů platí úžasné pravidlo. Všechny jsou vidět a k jejich odhalení stačí, když si všimnu, že mám na sobě nějakou změnu, která nemizí a která tam před tím nebyla,“ radí profesorka Hercogová s tím, že v porovnání s nádory žaludku, jater, vaječníků a dalších jde o nejjednodušší způsob rozpoznání nemoci.

Obdobně postupuje i lékař, ke kterému se nemocný přijde poradit. „Vyšetřovací metoda je pohled a zkušenost doktora. Pokud si není jistý, vezme malinkatý vzoreček kůže nebo nádor vyřízne a pacienta zachrání na celý život,“ dodává profesorka Jana Hercogová.

Pokud totiž pacient přijde ve fázi, kdy je nádor v pokožce, nejvrchnější části kůže, lékař jej odstraní chirurgicky. Pouhým vyříznutím vyléčí 97 procent pacientů. Ale pokud přijde ve fázi, kdy je již prorostlý do hlubších vrstev kůže, šance na vyléčení klesne na 40 procent!

Profesorka Jana Hercogová: Rakovinou kůže trpí i děti!

PRAHA – Co dělat, abychom my, ani naše děti neonemocněli rakovinou kůže? Co všechno si kůže pamatuje? A jak nebezpečné je sluníčko v zimě? Čtenářům Aha! odpovídala prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc.

Kdo je nejvíce ohrožený rakovinou kůže?
„Lidé, kteří mají výskyt rakoviny kůže v rodině. Dále osoby, které mají hodně pigmentových znamének. Pokud mám víc než sto malých nebo dvacet velkých znamének, tak jsem již v riziku. Dále typický Čech – člověk s malým množstvím pigmentu. Nejhorší jsou rudé vlasy, modré oči a světlá pleť, která na sluníčku pokaždé nejprve zčervená. Podle statistik je melanom u žen mezi 25. a 30. rokem nejvíce zabíjející nádor vůbec.“

Říká se, že si kůže pamatuje.
„Ano, pamatuje si nejen spálení, ve smyslu, že se vytvořilo zarudnutí až puchýře, ale současně se spálením jde bohužel ruku v ruce porucha imunity v kůži, která se pak vzniku nádoru hůře brání. Čím víc je takových událostí v životě, tím větší je pravděpodobnost vzniku nádoru kůže.“

Ale to bych se před sluníčkem musel schovávat.
„Opravdu by bylo ideální vůbec na sluníčko nechodit, což samozřejmě nejde. Tmavá kůže není zdravá kůže. Za prvé si na ní vytváříme nádory a za druhé rychleji stárne. Proto bychom se měli snažit dodržovat alespoň obecné zásady: nechodit na slunce přes poledne od 11. do 15. hodiny. Mít na sobě oděv, klobouk a sluneční brýle s UV filtrem. Pokud máme nekrytou kůži, používat ochranné, tzv. fotoprotektivní krémy. A dohlížet hlavně na děti.“

Děti ale před sluníčkem neuchráním.
„Děti se nemají opalovat vůbec, minimálně do dvou let věku. Předškolní děti by měly mít na sobě stále krém s nejvyšším faktorem a pokaždé by na krému mělo být napsáno, že současně chrání i proti UVA záření.“

Trpí kožními nádory i děti?
„V poslední době přibývá kožních nádorů u dětí. Letos máme na klinice dvě děti do 15 let s nově zachyceným maligním melanomem.“

Jak je nebezpečné sluníčko v zimě?
„Záleží, v jaké jsem nadmořské výšce a co je kolem mě. To znamená, u moře je slunce intenzivní a navíc u vody se na intenzitě spolupodílí odražené záření od vodní hladiny. To samé je na horách, sníh je ideální odrazová plocha, kde se odrazí až 100 procent záření, tzn. že dostaneme až dvakrát tolik záření. Proto je pravdivé tvrzení, že i pod slunečníkem se opálíte. Sice na vás záření nedopadne svrchu, ale odrazí se od vody, písku.“

Jak poznat melanom?
Stačí, když si zapamatujete jednoduché pravidlo, a budete sledovat čtyři základní znaky znaménka nebo pihy: její asymetrii, hranice, barvu a průměr.

1. Asymetrie. Pokud skvrnu rozdělím na dvě půlky, tak jsou buď obě stejné (symetrické), nebo ne (asymetrické).
K lékaři jděte: Pokud je každá polovina jiná.
2. Hranice. Buď jsou hranice ostré nebo nepravidelné, různě vykousané.
K lékaři jděte: Pokud není hranice ostrá.
3. Barva. Není důležité, jestli mám hodně černou skvrnku. Naopak je důležité, kolik barev v ní je. Jestliže je tam víc barev, černý střed a okolo je světle hnědé kolečko; černý střed a bílý lem; jedna část je tmavě hnědá a druhá šedomodrá.
K lékaři jděte: Pokud má znaménko více barev než jednu.
4. Průměr. Normální piha nebo znaménko má velikost do sedmi milimetrů.
K lékaři jděte: Pokud je větší než sedm milimetrů.

Rada Aha!
Když máte některou pihu nebo znaménko asymetrické, nemá ostré okraje, není jednolitě zbarvené a je větší než sedm milimetrů, utíkejte se poradit s kožním lékařem.

Nebezpečná solária
„Solária nebrat!“ říká rezolutně prof. Jana Hercogová. Lidé si myslí, že solárium je zdravější než slunce. Ale to je omyl! „Ještě relativně nedávno i lékaři říkali, že solária jsou bezpečná. A mnohdy radili: »Nechoďte na sluníčko, choďte do solárií.« Dnes se však ví, že takové tvrzení je nesprávné. Zjistilo se, že tzv. UVA záření, které solária především produkují, je zodpovědné za vznik kožních nádorů a stárnutí kůže,“ říká Hercogová. „Když už se toužíte opálit, běžte na kožní oddělení, kde mají léčebné zářiče, a lékař přesně ví, jakou dávku záření dostanete, aby neublížilo,“ radí.

Jak vypadá karcinom?
„Karcinom se pozná tak, že mám na kůži nějakou plošku, nehojící se drsnou nebo malinko vyvýšenou plochu, která může mít barvu kůže nebo se může jen nepatrně lišit, může být trošku jinak zbarvená,“ vysvětluje profesorka Hercogová s tím, že obvykle všechno začíná skvrnou na kůži, na které se tvoří šupinky. Postupně dochází k jejímu vyvyšování, vytvoří se hrbolek, a jestliže to trvá dva nebo tři měsíce, už je potřeba jít k lékaři.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.