Nový bodový systém: Nová pravidla pro cyklisty a chodce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Nový bodový systém: Nová pravidla pro cyklisty a chodce!

Je vaše kolo správně vybavené?
Je vaše kolo správně vybavené? (Profimedia.cz)

Silniční provoz není jen o automobilech a jejich řidičích. Týká se bezprostředně i lidí na přechodech a chodnících, a hlavně cyklistů, kteří mnohdy jezdí nebezpečný slalom mezi auty. Pro obě jmenované skupiny se od 1. srpna upravují pravidla v rámci novely zákona o silničním provozu.

Přednost chodců

Místo fráze, podle níž řidič na přechodu pro chodce musel »umožnit nerušené a bezpečné přejití«, se nyní v zákonu mluví o tom, že řidič chodce nesmí »ohrozit nebo omezit«. Ještě více je tak kladen důraz na fakt, že chodec má před burácejícím vozem (s výjimkou tramvají) absolutní přednost.

Přejezd pro cyklisty

Na přejezdu pro cyklisty ani bezprostředně po něm už se nesmí předjíždět. Cyklistické přejezdy se tak staví na úroveň přechodů pro chodce. Úprava počítá i s tím, že se na přejezdech pro cyklisty či v kratší než pětimetrové vzdálenosti nebude smět stát ani zastavovat – opět obdobně jako u přechodů pro chodce.

Semafor před cyklostezkou

Před přechodem pro chodce řidiče upozorňoval semafor se symbolem panáčka. Na cyklisty projíždějící cyklostezkou nyní bude upozorňovat obdobný semafor se symbolem osoby na kole. Někde už takové semafory fungují dnes.

Přilba vám zachrání život

Ačkoliv s cyklistickou přilbou musí na kolo dle zákona jen děti do 18 let, je rozumné, aby si ji pořídil i dospělý. Cyklisté, kteří nosí přilbu, mají 19krát menší riziko úmrtí při tomto sportu.

Důležité ale není jen samotnou ochranu hlavy vlastnit, ale hlavně si zakoupit vhodný druh a nosit ji správně. »Prďácké« nošení helmy obráceně anebo posunuté dozadu, aby odkrývala čelo, totiž může být stejně nebezpečné, jako ji nemít vůbec!

Víte, že...

…když cyklista jede rychlostí 15 km/h a spadne na hlavu, jeho pád odpovídá skoku po hlavě na beton z výšky jednoho metru?

… když cyklista jede rychlostí 25 km/h a spadne z kola na hlavu, jeho pád odpovídá skoku po hlavě na beton z výšky 2,5 metru?

…když se cyklista (15 km/h) srazí s autem (35 km/h), síla nárazu cyklisty se pak rovná rychlosti 50 km/h a odpovídá skoku z výše 10 m?

Tohle za řídítka nepatří

ALKOHOL

Řídit s alkoholem v krvi je podle zákona přísně zakázáno. A týká se to nejen automobilistů, ale i cyklistů! Někteří policisté tak s alkoholometry číhají nejen na řidiče aut, ale právě i na cyklisty. Opilý cyklista nemůže sice dostat trestné body, co do spáchaného přestupku mu ale hrozí pokuta až 50 tisíc korun!

JÍZDA VEDLE SEBE

Cyklisté se mohou klidně zapojit do silničního provozu, musejí ale jet po pravé straně pruhu za sebou. V opačném případě by překáželi autům. Tak jako tak ale mají kola přísný zákaz jízdy na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla!

JÍZDA PO CHODNÍKU

Na chodníku jedoucí cyklista nemá co dělat. Ani na přechodu pro chodce, kde nemá přednost. Mohl by ohrozit chodce. Pokud ale kolo vede vedle sebe, jsou mu prostory pro chodce přístupné.

Je vaše kolo správně vybavené?

Ačkoliv novela do výbavy jízdního kola nezasahuje, někteří cyklisté ji ještě nemají zkompletovanou. Zkontrolujte si s Aha!, co vaše kolo podle zákona musí mít, a bez čeho byste se tak pochopitelně neměli pouštět do jízdy.

Výbava nutná za snížené viditelnosti

➤  světlomet bílé barvy vpředu

➤  svítilna se zadním obrysovým světlem červené barvy

➤  zdroj elektrického proudu – dynamo anebo baterie



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.