Pokladník odhalil padělatele | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Pokladník odhalil padělatele

Pokladník odhalil padělatele
Pokladník odhalil padělatele (Ilustrační foto ara)

Zcela nová stokoruna, kterou v Legionářském družstvu ve Volovém, dnes Mižhirja, na Podkarpatské Rusi v bývalém Československu platil v lednu 1932 neznámý mladík, se nezdála místnímu pokladníkovi. Pro jistotu informoval místní četníky – a byla to trefa.

Šlo o poměrně zdařilý, leč ne zcela dokonalý falzifikát... Deník Večer 6. ledna 1932 ho charakterizoval slovy: „Padělek byl dosti zdařilý, pouze jakost papíru vzbudila v obchodvedoucím podezření.“ Četníci tedy mladého muže, který se pokusil stovku udat, sebrali a zjistili, že jim do rukou padl Demeter C. (25). Bez otálení prohledali jeho byt a našli tam ještě jednu padělanou stokorunu. Na takovou, samozřejmě platnou bankovku se v tehdejším Československu muselo vynaložit skoro dvacet hodin poctivé práce. Nepoctivý, přitom ovšem poměrně talentovaný padělatel skončil ve vazbě krajského soudu v Chustu a následně usedl na lavici obžalovaných s obviněním ze zločinu penězokazectví.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.