Purkmistr vybrakoval záložnu a zmizel v Americe! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Purkmistr vybrakoval záložnu a zmizel v Americe!

Defraudant prchl na zaoceánské lodi do Ameriky.
Defraudant prchl na zaoceánské lodi do Ameriky. (Ilustrační foto: ara)

Sedm set tisíc zlatých chybělo v pokladně občanské záložny v Berouně, když Vavřinec W. v srpnu roku 1874 uprchl do Ameriky. Purkmistr a současně také funkcionář zmíněného peněžního ústavu si peníze vzal samozřejmě s sebou.

S Vavřincem zmizely zaoceánskou lodí i úspory spousty drobných střadatelů, kterým tak zbyly jen oči pro pláč. Berounská organizace Sokola dopadla nejhůř. Sokolové totiž přišli o veškeré finance a dovršením té hanby byl fakt, že jim nezbylo nic jiného než potupně prodat spolkový praporec. Smutným faktem bylo, že nedlouho předtím oslavoval defraudant narozeniny a pro Beroun to byla událost. Slavilo se ve velkém. Místní ovšem nevěděli, že se slaví za jejich peníze...

Vavřinec W. poslal z Ameriky poté, co za Atlantik dorazil, do Berouna psaní. Uvedl v něm, že si peníze »půjčil«, přičemž ostatní funkcionáři záložny s tím prý »souhlasili «. To vyvolalo ve městě natolik bouřlivé nepokoje, že je muselo potlačit až nasazení armády. Uprchlý purkmistr za oceánem podle očekávání zůstal, čímž se vyhnul jakémukoli trestu. Okradení střadatelé své peníze samozřejmě už nikdy neviděli.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.