Ostřelování Libye: Exploze, hněv a mrtví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Ostřelování Libye: Exploze, hněv a mrtví!

Vozidla Kaddáfího jednotek explodují nedaleko města Benghází.
Vozidla Kaddáfího jednotek explodují nedaleko města Benghází.  (ČTK/AP, ara)

Druhým dnem jednotky USA, Francie, Británie, Kanady a Itálie včera ostřelovaly Libyi, kde už několik týdnů probíhají tuhé boje mezi povstalci a diktátorem Muammarem Kaddáfím (68).

To vše v rámci operace Odyssey Dawn (Počátek odysey). Mimo jiné se podařilo zasáhnout protivzdušný obranný systém v okolí hlavního města Tripolisu a výrazně tak oslabit Kaddáfího jednotky.

Zásah Západu měl ale jen v noci na neděli na svědomí přes šedesát obětí, včetně civilistů. Liga arabských států, která původně s akcí souhlasila, proto Západ podrobuje tvrdé kritice. Čísla jsou neúprosná i pokud jde o Kaddáfího – jeho jednotky měly za celou dobu trvání konfliktu podle povstalců připravit o život až 8 tisíc lidí!

Situaci umírněně komentoval český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) ve včerejších Otázkách Václava Moravce. Rád by sice, aby operaci kromě Rady bezpečnosti OSN zaštítilo také NATO, české vojáky ale údajně posílat nechystá. Zároveň prozradil svérázný názor na jednání diktátora Kaddáfího.

„Existuje podezření, že si občas dává něco do nosu, což mění jeho charakter,“ řekl.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.