Nálety na Libyi: Z Kaddáfího se stal terč! Přišel o sídlo i o syna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Nálety na Libyi: Z Kaddáfího se stal terč! Přišel o sídlo i o syna!

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí (ara, EPA)

Rezidence Muammara Kaddáfího (68) v Tripolisu je v troskách, ale libyjský vůdce se v ní v době nedělního nočního náletu nezdržoval. Americká strana okamžitě popřela, že by chtěla Kaddáfího zabít, ale svět si začíná myslet pravý opak.

Úder totiž směřoval na jeho osobní sídlo a britský ministr obrany Liam Fox (49) řekl, že Kaddáfího považuje za zcela legitimní cíl útoku.

Údajně po smrti je ale nejmladší z diktátorových sedmi synů – Chámis (†32). Podle některých arabských televizí zemřel v neděli na následky rozsáhlých popálenin. Ty utrpěl, když jeden z povstalců úmyslně navedl letadlo na tábor 32. brigády, které Chamis Kaddáfí velel. Jeho smrt však zatím nebyla oficiálně potvrzena, libyjská vláda to pochopitelně popírá.

Co však libyjská státní televize přiznala je, že stoupenci kolonela Kaddáfího vytvářejí lidské štíty na letištích a dalších strategicky významných místech ve městech pod kontrolou režimu, nejméně 64 jich tak položilo život. Britové kvůli tomu dočasně odvolali další nálety...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.