40 otázek a odpovědí: Vše, co vám nebylo v silničním zákoně jasné, a neměli jste se koho zeptat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

40 otázek a odpovědí: Vše, co vám nebylo v silničním zákoně jasné, a neměli jste se koho zeptat

Policisté dávají řidičům zabrat hlavně kvůli alkoholu za volantem.
Policisté dávají řidičům zabrat hlavně kvůli alkoholu za volantem. (: Alexandr MALACHOVSKÝ)

Před týdnem jsme uveřejnili 20 otázek a odpovědí, dnes přinášíme dalších čtyřicet…

Před týdnem jsme uveřejnili 20 otázek a odpovědí, dnes přinášíme dalších čtyřicet…

  1. Odpovídá obecní policie za poškození, odcizení nebo vykradení vozidla, na které nasadila botičku?
    Ne. Jedině v případě, že botičkou poškodí vozidlo.
  2. Opravdu nemůžu při jízdě držet v ruce mobil, i když z něho netelefonuji?
    Je to tak. Řidič ho nesmí držet v ruce ani jinak (např. mezi hlavou a ramenem), a to ani když zrovna nevolá. Zákon navíc pamatuje i na jiná hovorová nebo záznamová zařízení. Během jízdy se tedy nesmí používat ani např. vysílačka nebo diktafon. Za takový přestupek jsou 3 trestné body a pokuta až 2500 korun.
  3. Cokoliv jiného, třeba svačinu, v ruce držet můžu?
    Teoreticky ano, zákon je tady nejednoznačný. Podle něj se ale „řidič musí věnovat plně řízení vozidla.“ Teoreticky vás tedy může policista pokutovat (až do výše 1000 Kč) i za to, že jíte nebo pijete při řízení, v praxi se to ale nedělá. Třeba v Británii je to ovšem vysloveně zakázáno a můžete za to dostat pokutu v přepočtu až 21 000 korun.
  4. Existuje něco jako „fyziologická hranice“ alkoholu v krvi, za kterou nelze řidiče postihnout?
    Ano. Odborníci na toxikologii uvádí hranici do 0,2 promile. V Česku je ovšem i tato hodnota brána jako přestupek a „ohodnocena“ třemi trestnými body, pokutou ve správním řízení 10 000 – 20 000 Kč a odebráním řidičáku na 6 měsíců až rok. Pokud se tedy bude nějaký „provinilec“ bránit u soudu, půjde asi o velmi zajímavý případ…
  5. Od kolika promile alkoholu v krvi řidiče jde o trestný čin, který se trestá až odnětím svobody?
    Podle ředitele dopravní policie Zdeňka Bambase je hranicí 0,8 promile, státní zástupci a soudci ale tvrdí, že o pouhý přestupek jde až do 1 promile.
  6. Pokud budu opilý a povedu po silnici kolo jako chodec, mohu dostat pokutu?
    Ne. Pokud ovšem nebudete ohrožovat bezpečnost a plynulost silničního provozu. To samé platí třeba i v případě, že pojedete opilý na kolečkových bruslích.
  7. Smí mi obecní úřad přičíst body, aniž bych o tom věděl?
    Ne. Pokud se přestupek řeší na místě a vy s udělením trestu souhlasíte, o přidělení trestných bodů vás informuje policista. Pokud vám body dává obecní úřad ve správním řízení, o projednání přestupku se vždy dozvíte. Jedinou výjimkou je případ, že si nebudete vyzvedávat poštu.
  8. Jak se mám zachovat, když nesouhlasím s pokutou?
    Neplatit ji. Ani hotově, ani složenkou. Zaplacením přestupek uznáte. Pokud nesouhlasíte, musíte jít do správního řízení na obecní úřad. Ten vás vyzve k zaplacení pokuty, a když se proti tomu do 15 dnů odvoláte, vyzve vás k podání vysvětlení. Úřad má na vyřešení přestupku jeden rok. Pokud do té doby nerozhodne, odpovědnost za přestupek zaniká.
  9. Můžu po uplynutí půlky trestu požádat obecní úřad o vrácení řidičáku?
    V případě, že vám ho vzali za nasbíraných 12 trestných bodů, pak si musíte „odkroutit“ celý trest. Pokud vám ho ale vzali kvůli jednomu konkrétnímu přestupku, pak je prominutí zbytku trestu možné. Záleží ovšem na daném úřadu, automaticky na odpuštění nárok nemáte.
  10. Když požádám obecní úřad o zaslání svého bodového výpisu, musím zaplatit nějaký správní poplatek?
    Ano. Za každou stránku formátu A4 se platí 15 korun.
  11. Pokud jsem z Prahy a spáchal jsem přestupek například v Ostravě, kde se bude správní řízení konat?
    Na úřadě, v jehož katastru jste přestupek spáchal, v tomto případě tedy v Ostravě! Můžete sice požádat o „přesměrování“ jednání na jiný úřad, původní úřad vám ale nemusí vyhovět! Sám ovšem zároveň může – i bez vašeho souhlasu – postoupit případ jinam!
  12. Musím se ke správnímu řízení dostavit osobně? Nestačí to vyřídit po telefonu?
    Nestačí. Při projednání přestupku zákon výslovně nařizuje povinnost ústního jednání, z něhož se pak pořizuje protokol. Můžete se ale nechat zastupovat advokátem, který má vaši plnou moc. Což ovšem není levná záležitost, počítejte s částkou minimálně 5000 Kč a v případě odvolání může jít až o sumu kolem 10 000 korun.
  13. Pokud mně pak ale dá obecní úřad zapravdu, proplatí mi náklady na advokáta?
    Pokud jste byl zproštěn obvinění, máte právo žádat po ministerstvu vnitra proplacení vynaložených nákladů.
  14. Mám právo seznámit se před začátkem správního řízení s důkazy, které proti mně policie má?
    Ano. A právníci to dokonce doporučují. Pokud má totiž policie třeba vaší fotku, jak sedíte v době spáchání přestupku za volantem, je pak zbytečné (a také nebezpečné) tvrdit, že řídil někdo z vaší rodiny a odvolávat se přitom na zákon, že nemusíte říct, kdo to byl.
  15. Kdy mě může zastavit policista?
    Policista v uniformě vás může zastavit kdykoliv, i když jste třeba žádný přestupek nespáchal. Obecní strážníci vás ale smějí zastavit jen před přechodem pro chodce a při podezření, že jste spáchal přestupek. Pod tento pojem se ovšem vejde cokoliv.
  16. Opravdu se už nesmějí používat antiradary pod pokutou 100 000 Kč?
    Pasivní antiradar, který vás pouze upozorňuje na policejní radar, ale neruší ho, používat můžete. Policisté sice tvrdí, že ne, ale právníci se shodli, že nemají pravdu. Zákon zakazuje užití jen aktivních antiradarů, které policejní radary ruší. Otázkou ovšem je, jak vám policie dokáže, že jste ho měl zapnutý – pokud totiž není v provozu, v autě ho mít můžete. Pokud vás bude za to chtít policie stíhat, obraťte se na soud.
  17. Pokud mě policie chytne bez povinného ručení, jakou dostanu pokutu?
    Můžete přijít až na jeden rok o řidičák.
  18. Je mi více než 60 let. Co když u sebe při jízdě nemám potvrzení od lékaře, že jsem schopen řídit?
    Lékařskou prohlídku u praktického lékaře musí absolvovat každý řidič ve věku 60, 65, 68 a 70 let (a pak vždy po dvou letech). Pokud jste prohlídku neabsolvoval, nebo vám propadla, hrozí vám pokuta 5 000 – 10 000 Kč, pět trestných bodů a ztráta řidičáku na 6 měsíců až jeden rok. Pokud potvrzení jenom zapomenete doma, dostanete pokutu do 2 000 Kč. V případě, že ale řidičsenior prohlídku nemá a způsobí dopravní nehodu, pojišťovna sice škodu na druhém autě z povinného ručení proplatí, pak ji ale na řidiči seniorovi může zpětně vymáhat.
  19. Platí se za lékařskou prohlídku? A jak má potvrzení vypadat?
    Ano, za prohlídku se platí. Cena není přesně stanovena, ale většinou dělá kolem 300 korun… Jak má potvrzení vypadat není zákonem dané. Obecně se dá říct, že stačí potvrzení lékaře s datem vystavení (prohlídka nesmí být starší než půl roku před příslušnými narozeninami) a razítkem lékaře.
  20. Má cenu smlouvat s policistou o výši pokuty?
    V případě blokové pokuty na místě ano. V případě pokuty ve správní řízení a trestných bodů ne, ty policista neovlivní, uděluje je obecní úřad.
  21. Do jakého věku musí být dítě za jízdy přepravováno v autosedačce?
    Věk stanoven není. Týká se to dětí do hmotnosti 36 kg nebo tělesné výšky 150 cm.
  22. Jak mám umístit na zadním sedadle autosedačku, když mám staré auto, které nemá vzadu bezpečnostní pásy?
    Pokud autosedačka nemůže být ve voze připevněna bezpečnostním pásem, pak u těchto vozidel tato povinnost odpadá. Zákon ale zároveň říká, že v těchto vozidlech nesmí být přepravováno dítě mladší 3 let. Na sedadle vedle řidiče nesmí být bez autosedačky přepravováno dítě menší než 150 cm.
  23. Vozím své a sousedů děti do školy. Pro všechny ale autosedačky ve voze nemám a ani by se do auta nevešly. Co mám dělat?
    Silniční zákon na to pamatuje výjimkou, podle které mohou jet děti, které vezete do mateřské nebo základní školy, případně na sportovní, kulturní a společenské akce, v autě nepřipoutané. Musí být ale starší než 3 roky a řidič smí jet rychlostí maximálně 70 km/h.
  24. Je nějak stanoveno, jak musí chodec dát najevo, že chce přejít vozovku?
    Ne. Za jasný signál je ale považováno nakročení do vozovky, mávnutí na řidiče a podobně. Každopádně zákon bude spíš na straně chodce než řidiče, který by ho případně na přechodu srazil.
  25. Co když odbočuji a silnici za rohem zrovna přechází chodec, kterého já nemám šanci vidět?
    I tak ho nesmíte ohrozit, jinak vám hrozí tři až čtyři trestné body, pokuta 2 500 až 5 000 Kč a ztráta řidičáku na jeden až šest měsíců. Nezáleží při tom, zda je chodec na přechodu, či nikoliv. Podle zákona musí totiž řidič předvídat, že za zatáčkou může někdo být a musí tomu přizpůsobit svoji rychlost a styl jízdy.
  26. Může městský policista pokutovat i chodce a cyklisty?
    Ano, pokud jsou starší 15 let. Mladší dítě pokutu dostat nemůže.
  27. Jak velkou pokutu může dostat chodec?
    Až 2 000 korun. Třeba za přecházení na červenou, přelézání zábradlí mezi chodníkem a silnicí, pokud přechází silnici šikmým směrem, nebo bezdůvodně zastavuje na přechodu.
  28. Mohu jako chodec přejít silnici mimo vyznačený přechod?
    Ano, ale jen v případě, že přechod, nadchod nebo podchod je od vás vzdálený více než padesát metrů.
  29. Jakou nejvyšší pokutu mohu dostat jako cyklista? A hrozí mi při tom ztráta bodů, když mám zároveň řidičák na auto, nebo motorku?
    Ztráta bodů vám nehrozí. Pokuta ale ano, a to až 50 tisíc korun. Třeba když jedete na kole silně opilý.
  30. Musí mít cyklistickou helmu i děti, které vezu na kole v sedačce?
    Ne. Povinnost mít helmu se týká jen osob do 18 let, které kolo řídí.
  31. Když převážím dítě v taxíku, musí sedět v autosedačce?
    V obci nemusí. Dítě ale nesmí sedět na sedadle vedle řidiče a musí být připoutáno bezpečnostním pásem. Při výjezdu za hranice města či vesnice platí ale i pro taxislužbu stejná pravidla jako pro běžný automobil.
  32. Dřív mohl policista za přestupek řidiči jen „domluvit“. To už nyní neexistuje?
    Ne. Ale zvažuje se, že tato možnost bude při méně závažných přestupcích (svícení ve dne např. při výjezdu z parkoviště, atd.) do zákona vrácena.
  33. Existuje nějaká výjimka, kdy nemusím být při jízdě připoutaný?
    Ano, mají ji ale jen policisté, hasiči a řidiči záchranky. Obyčejný řidič nemusí být připoutaný pouze při couvání, případně pokud má lékařské potvrzení, že nemusí ze zdravotních důvodů bezpečnostní pásy používat.
  34. Mění se nějak pravidla parkování?
    Ano. Parkovat lze souběžně s chodníkem, ale i šikmo a kolmo – volný musí ale zůstat aspoň jeden jízdní pruh o šířce aspoň 3 m pro každý směr jízdy... Zákon nově dává právo zastavit řidiči ve druhé řadě, nesmí však ohrozit bezpečnost a plynulost provozu... Na obousměrné komunikaci lze stát jen vpravo, v jednosměrce i vlevo... Řidič má nově možnost zastavit po dobu nejvíce tří minut i na vyhrazeném parkovišti... Na vyhrazeném parkovišti pro invalidy nelze zastavit ani stát. Zcela zakázáno je parkovat i na vegetaci kolem silnice.
  35. Pokud mi obecní úřad sebral řidičák, musím dál platit na auto povinné ručení?
    Ano. Povinné ručení můžete přestat platit jen tehdy, že je vozidlo vyřazeno z provozu a vy jste odevzdal na dopravní inspektorát SPZ.
  36. Je pravda, že za starou dálniční známku na čelním skle mohu dostat až stotisícovou pokutu?
    Bohužel to tak je. A pokud vás chytnou na dálnici bez platné dálniční známky, pak může být pokuta dokonce až 500 000 Kč. Pokuta 100 000 korun vám teoreticky hrozí i v případě, že na platný dálniční kupon, nalepený na předním skle, zapomenete napsat registrační značku vozidla, či ztratíte druhý díl kupónu, který jste povinen předložit při silniční kontrole… Všechny tyto nepřiměřeně vysoké sankce budou ale zřejmě brzy radikálně sníženy. Alespoň to politici slibují.
  37. Může mi obecní úřad sebrat řidičák, případně dát pokutu a připsat trestné body za přestupek na základě fotky, kterou jim poslal třeba můj soused?
    Ne. Použít lze jen takový důkaz, který byl získán v souladu se zákonem. Soukromá firma nebo jednotlivec potřebuje k vašemu vyfotografování váš souhlas.
  38. Kdo má přednost na parkovištích u obchodů? Auta, nebo chodci?
    Obecně se dá říct, že spíše chodci. Platí totiž pravidlo, že řidič nesmí chodce ohrozit při couvání, otáčení, nebo při vyjíždění z parkovacího místa, z garáže či z polní cesty.
  39. Mám na autě neónové podsvícení podvozku. Je to povolené?
    Není. A za nepovolenou úpravu vozu můžete dostat i pokutu trestné body ale ne. Jeden trestný bod můžete dostat ovšem v případě, že si na střechu auta připevníte majáček.
  40. Koupil jsem auto s roční dálniční známkou, ale mám již novou espézetku. Mohu starou známku dál používat?
    Ano, na původní dálniční kupon můžete jezdit dál. Pokud byste měl kvůli tomu problémy s policií nebo celní správou, trvejte na svém a zásadně neplaťte blokovou pokutu. Podle vyjádření právníků vám v případném správním řízení dá obecní úřad za pravdu.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Adéla Gondíková • Agáta Hanychová • Alice Bendová • Andrea Verešová • Anife Vyskočilová • Anna Geislerová • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Dana Morávková • Dara Rolins • Dominika Mesarošová • Ester Janečková • Eva Holubová • Ewa Farna • Gábina Partyšová • Hana Krampolová • Hana Maciuchová • Hana Zagorová • Heidi Janků • Ilona Csáková • Inna Puhajková • Iva Janžurová • Ivana Chýlková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jan Kraus • Jana Boušková • Jaromír Jágr • Jiří Krampol • Jiří Langmajer • Jiří Paroubek • Jiřina Bohdalová • Karel Gott • Karel Roden • Kateřina Brožová • Klára Issová • Květa Fialová • Lejla Abbasová • Leoš Mareš • Libuše Šafránková • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Vondráčková • Mahulena Bočanová • Marta Jandová • Martin Dejdar • Martina Gavriely • Michaela Maurerová • Michaela Ochotská • Michal David • Monika Absolonová • Naďa Konvalinková • Naďa Urbánková • Oldřich Kaiser • Ondřej Gregor Brzobohatý • Ornella Štiková • Petr Janda • Petr Kolář • Petr Rychlý • Petra Faltýnová • Petra Janů • Richard Genzer • Simona Krainová • Simona Stašová • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tereza Voříšková • Tomáš Klus • Tomáš Řepka • Václav Vydra  • Veronika Žilková • Vilma Cibulková • Vojtěch Kotek • Zlata Adamovská