Pravidla orangutaní mateřské lásky: Máma je pozorná, ale přísná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pravidla orangutaní mateřské lásky: Máma je pozorná, ale přísná!

Tessa se narodila 13. listopadu a už je z ní roztomilý »pankáč«.
Tessa se narodila 13. listopadu a už je z ní roztomilý »pankáč«. (Aha! – Martin Pekárek)

Tohle je nefalšovaná opičí mateřská láska. Přesněji řečeno orangutaní. Máma Žaneta se v zoo ve Dvoře Králové rozhodně nenechá vyvést z míry. Pečlivě omývá, krmí a ošetřuje půlroční dceru Tessu a trpělivě zvládá rozdováděného šestiletého Besara, na kterého již udeřila »puberta«.

Jak opičí láska vypadá? Synek Besar musel loni na řadu měsíců od mámy. Šel do exilu k jiné samici Satu. Máma s tátou Elmarem měli v nové expozici důležitou »práci«. Když se dílo podařilo a ošetřovatelé si byli jisti, že Žaneta čeká svého šestého potomka, přestěhovali Elmara k Satu a Besar mohl konečně za svou milovanou mámou.

„Setkání po ročním odloučení bylo více než dojemné. Oba měli obrovskou radost,“ říká mluvčí zoo Jana Myslivečková. Besar se od mámy nehnul, vodili se za ruce, neustále se kočkovali a hráli si. Za čtrnáct dnů ale jednoho rána přinesla Žaneta ošetřovatelům ukázat právě narozenou holčičku. Byla na ni moc hrdá. Malý Besar hodně žárlil, ale zároveň byl zvědavý.

„Žanda fungovala jako úžasná matka. Stejně jako lidská se snažila věnovat pozornost i synovi, hladila ho, ukazovala mu sestřičku, aby k ní získal pěkný vztah. Když ale začal být dotěrný, odkázala ho rázně do patřičných mezí,“ popisuje výchovné metody Žandy Myslivečková.

Teď už Tessa povyrostla, mámy se občas pouští a začíná si s bráškou hrát. Žanda ale vše ostražitě sleduje a řídí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.