Pejsek a kočička trochu jinak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pejsek a kočička trochu jinak!

„Tak se pojď alespoň prát, když už si nechceš hrát s míčem,“ jako by říkal chrt Dmitrij a lehce zatahal gepardici za ucho.
„Tak se pojď alespoň prát, když už si nechceš hrát s míčem,“ jako by říkal chrt Dmitrij a lehce zatahal gepardici za ucho. (Aha! – Karel Kopáč)

Pejsek a kočička. Nerozlučná pohádková dvojice Josefa Čapka, kterou zná u nás opravdu každý. Věděli jste, že podobně nerozlučná dvojice žije v zoologické zahradě Chleby? V jednom výběhu tady totiž žijí i dva rychlíci světa zvířat  jedenapůlroční gepardice Mzuri a dvouletý ruský chrt Dmitrij.

„Jsou spolu od podzimu, ale teď už můžu říci, že je to přátelství na celý život. Pokud si totiž gepardi v dětství někoho oblíbí, tak je to už napořád,“ uvedl ředitel Zoo Chleby René Franěk.

Gepardice Mzuri se narodila v zoologické zahradě v Německu. Jenže její matka o ni nejevila zájem, aby přežila, museli pomoci lidé. „Koupili jsme ji už jako malou. Brzy si na nás zvykla a žila s námi normálně v bytě. Přebývala v kuchyni, ale i volně po domě. Když jsem večer usedal ke zprávám, lehla si ke mně a nechala se drbat. V noci s námi zase spala v posteli. Byl to prostě od narození velký mazel,“ prohlásil Franěk a prozradil, proč tahle kočka dostala jméno Mzuri.

„V překladu to znamená Kráska,“ usmívá se Franěk.

S postupem času ale měla gepardice stále více a více energie a rodina Fraňků už jí nestačila. „Bylo nutné jí někoho najít. Volba nakonec padla na chrta Dmitrije, kterého jsme koupili v Čechách,“ vysvětlil ředitel zoo v Chlebech.

A jak to dopadlo? Zvířata, byť každé  jiné rasy, se sžila okamžitě! Od té chvíle spolu tráví celé dny. Hrají si spolu, honí se za míčem, koušou plyšáky, zkrátka přátelství na život a na smrt.

„Zůstanou spolu pořád, rozdělovat je nebudeme. Jenom až Mzuri budou tři roky, dáme ji samce, abychom mohli odchovat další gepardy. Nicméně tohle jejich přátelství určitě neublíží,“ dodal s úsměvem René Franěk.

Gepard štíhlý

● Rychlost: až 120 km/h

● Hmotnost: 38 až 43 kg

● Výška: 70 až 94 cm

Původně se gepardi vyskytovali v Africe, na Arabském poloostrově a v Indii. V současné době se vyskytují především ve střední, západní a Jižní Africe.Největší populace gepardů žije v Namibii – 2000 až 3000 jedinců.

Chrt ruský

● Rychlost: až 110 km/h

● Hmotnost: 35 až 48 kg

● Výška: 75 až 85 cm

Jako nejstarší ruské plemeno je považován ve své původní vlasti za národní poklad. Plemeno vzniklo v 16. století, původně tento pes sloužil k lovu vlků.V dnešní době je využíván jako společenské plemeno a sportovní dostihový pes.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.