Velká voda před 20 lety: Slzy a bolavé vzpomínky zůstávají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velká voda před 20 lety: Slzy a bolavé vzpomínky zůstávají!

Letecký pohled na Veselí nad Moravou v době povodně v roce 1997.
Letecký pohled na Veselí nad Moravou v době povodně v roce 1997. (Povodí Moravy)

Slzy v očích a strach, který pamětníci ze svého podvědomí nikdy zcela nevypudí, přinášejí vzpomínky na červenec 1997. Českou republiku, zejména Moravu, Slezsko a východní Čechy zasáhly ničivé povodně.

Nezvykle intenzivní srážky rozvodnily řeky mezi 5. a 29. červencem 1997. Zkáza na sebe nenechala dlouho čekat. Během záplav v Česku zemřelo 49 osob, 29 tisíc domů bylo zničeno nebo poškozeno a celkové škody se vyšplhaly na 63 miliard korun. S každým silnějších deštěm a zvednutou hladinou řek se bolestné vzpomínky a obavy vracejí.

Soused se zachránil za komínem

Dodneška se z povodní nemůže vzpamatovat Karel Šindler (82) z Vrbna pod Pradědem. Velká voda mu chtěla vzít dům a fabriku, kde dlouhá léta pracoval. Ve Vrbně pod Pradědem bydlí senior rovných 65 let.

Takovou zkázu, jaká nastala během valící se velké vody před dvaceti lety, nepamatuje. „Bylo to naprosto šílené. Všude voda, měli jsme ji v baráku až po okna, sousedi po okapy,“ vypráví pro Aha!

Vzpomíná, že to byli právě sousedé, kteří nedbali na varování a odmítli odejít z domku, který burácející řeka přímo ohrožovala. „Vylezli na žebříku až ke komínu, aby přežili. Dva dny tak seděli, než je mohli sundat,“ líčí okamžiky děsu. Dům doslova zasypala hlína a kameny.

Všude voda, jen ne pitná
Voda byla podle Šindlera všude, ale pitné vody byl nedostatek. „Zásobování vázlo čtyři dny, byli jsme bez elektriky, bez jídla. Všechny zásoby byly nepoživatelné. A přišel jsem i o práci,“ říká. Karel Šindler pracoval čtyři desítky let v provozu na výrobu dřevotřísky v někdejším Dřevokombinátu. Povodeň pro něj nakonec byla likvidační. „Alespoň jsme přežili. Všichni bohužel takové štěstí neměli,“ objevuje se ve tváři seniora smutek.

Stromy létaly jako šípy
Velká voda zahubila v celém bruntálském okrese sedm lidí a ochromila život všech. Karel Michalus (71) z Vrbna pod Pradědem se vracel z dovolené v Chorvatsku. Cestou mohutně pršelo. „Bylo mi to divné. Hned jsem se jel doma podívat k řece, to už jsem viděl, že je zle. Hladina prudce stoupala,“ popisuje.

Jako městský radní se stal členem krizového štábu. „Hustě pršelo v kuse od středy do soboty. Voda brala dvacetimetrové kmeny, které létaly vzduchem pět metrů nad zemí,“ vzpomíná na těžké chvíle v historii města.

Smůla byla podle něj v tom, že se rozvodnily naráz toky řek Bílé, Střední i Černé Opavy. „Všechny tři se stékají ve Vrbně a všechny řádily naplno. Byla to hrůza. Nikdo nevěděl, zda přežije, zda se bude mít kam vrátit, zda nepřijde o bydlení,“ dodává.

Pomáhal, a zahynul
Jednou ze sedmi obětí povodně v okrese Bruntál v roce 1997 byl Jan Břuchanský (†24). Obětavý mladík při povodních pomáhal všem. Jezdil svým autem bez nároku na odměnu. Vydal se pátrat po bratrovi do Karlovic, kde ho nalezli bez známek života. Zřejmě ho porazila kláda a utonul.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.