Zítra se budou plnit přání: Spadne nejvíce hvězd! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zítra se budou plnit přání: Spadne nejvíce hvězd!

Zítra budou na obloze padat hvězdy ve velkém.
Zítra budou na obloze padat hvězdy ve velkém. (: internet)

PRAHA – Zítra v noci spadnou nad Českou republikou desítky hvězd! Není však důvod k obavám, naopak nám obloha připravila každoroční nebeskou podívanou v podobě spršky meteorů.

Zítra v noci spadnou nad Českou republikou desítky hvězd! Není však důvod k obavám, naopak nám obloha připravila každoroční nebeskou podívanou v podobě spršky meteorů. A jestli si budeme něco přát, určitě se nám naše tužby splní…

V noci ze soboty na neděli, nebo spíše brzo ráno v neděli se podle pověr každé přání opravdu splní. Budou padat hvězdy… Desítky hvězd! „Těsně před svítáním vrcholí meteorický roj Perseidy a na obloze můžeme vidět mimořádně bohatou spršku meteorů. Za malou chvilku jich »spadne« 60 až 100,“ slibuje astronom Pavel Suchan. Jenomže letos nás trochu pozlobí Měsíc. Po středečním úplňku bude natolik »silný«, že jeho svit ty nejslabší meteory přebije.

Ne všichni lidé si však padání hvězd užívají. „Když hvězda letí, mám strach, aby nenarazila do Země a nezpůsobila nějakou katastrofu,“ přiznal se šestnáctiletý Petr Kratochvíl. Vždycky prý mu při pohledu na roj meteorů běhá mráz po zádech. „Bát se určitě nemusí!“ ujišťuje Pavel Suchan. Hmotnost meteorů se podle něj dá vyčíslit v miligramech.

A jak si zajistit, abychom viděli co nejbohatší »úrodu« zlatého deště? „Pohodlně si lehnout na místo, kde výhled na hvězdnou oblohu neruší umělé osvětlení a kde není pohled na nebe stíněn vysokým obzorem,“ doporučuje Suchan.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.