Příběh Adama (10) z Infiltrace České televize: Obchod se svědomím. Život zničili lékaři!? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Příběh Adama (10) z Infiltrace České televize: Obchod se svědomím. Život zničili lékaři!?

Adam na chodbě pardubické nemocnice s maminkou marně čekal na pomoc. Na fotografii s tatínkem.
Adam na chodbě pardubické nemocnice s maminkou marně čekal na pomoc. Na fotografii s tatínkem. (Reprofoto Česká televize)

Zničené životy... Osudy lidí, kterým lékaři obrátili život naruby. Zbytečně, nepochopitelně, navíc arogantně. Další díl z cyklu Infiltrace České televize je jen pro silné povahy.

Bezmoc maminky osmiletého Adámka, který na chodbě pardubické nemocnice masivně krvácí, zachytily bezpečnostní kamery. Personál nebyl schopen pomoci, zasáhla až přivolaná záchranka. „Jsem v šoku, že do nemocnice volají záchrannou službu, aby jim šla pomoci s pacientem,“ řekl v pořadu Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví.

Adam skončil ve vigilním kómatu

Adam (10) šel před dvěma roky na operaci nosních mandlí do pardubické nemocnice, lékaři rozhodli, že provedou zákrok i na krčních. Čtyři dny poté začal v noci na dětském lůžkovém oddělení masivně krvácet. Nezavolali k němu ARO tým. V doprovodu matky, zdravotní sestry a lékařky musel jít pěšky do přízemí budovy k ambulanci ORL. Ta ale byla zamčená a bez lékaře. Dětská lékařka, která Adámka doprovázela, jej před ambulancí bez poskytnutí pomoci opustila a vzápětí od mámy se synem odešla i bezradná dětská sestra. Až po 13 minutách k němu konečně přišel lékař ORL. To už ale bylo dítě v bezvědomí. Mezitím bezradná sestřička volala záchranku.

„Potřebuju okamžitě sanitku na ORL ambulanci. Krvácí nám tady dítě, teď je v bezvědomí, resuscitace, prosím vás, rychle, dělejte! Prosím vás, pojďte nám někdo pomoct!“ křičela hystericky do telefonu. Oživování probíhalo 40 minut za pomoci záchranářů. Následek? Má poškozený mozek, nehýbe se, nemluví, nereaguje. „On byl tak inteligentní...“ plakala před kamerou jeho maminka, která už se dva roky stará o syna v tzv. vigilním kómatu, na první pohled je vzhůru, ale není s ním možné navázat kontakt. Rodiče nyní soudně bojují o vydání kompletní zdravotnické dokumentace, neboť si myslí, že operace krčních mandlí nebyla nutná.

Co na to lékaři a sestry?

Deník Aha! oslovil lékaře a sestry, které byli na místě. Co řekli?

Sestra, která sloužila na dětském oddělení a měla povolat ARO tým ke krvácejícímu dítěti: „Vím, o co jde, ale spíše chci, aby se k tomu vyjádřila nemocnice, a druhá věc je, že na tom záznamu nejsem.“

Bezradná sestra, která volala záchranku: nezvedala telefon.
Dětská lékařka, která Adámka na ORL vedla: „Dokument jsem neviděla, byla jsem v práci. Nevím, jestli se na to budu dívat. Strašně ráda bych něco řekla, ale zatím jsem nebyla zbavena povinnosti mlčení. Přestože mě to poškozuje.“

Lékař ORL: „Všechny komentáře k této velmi nešťastné události podávává tisková mluvčí.“

Lékař, který Adámka operoval (není na záznamu): „Neviděl jsem to. Vím, o co jde. Nemám, co bych k tomu řekl.“
Pohotovostní sestra ORL: „Kde jste sebral můj telefon? Tak to je špatně. Nashledanou.“

Primář dětského oddělení, který na místo přišel až za 22 minut: „Já se moc omlouvám, ale bohužel nemůžu vám k tomu nic sdělit, jsem vázaný povinnou mlčenlivostí.“
Ředitelka pardubické nemocnice Štěpánka Fraňková: „Jde o tragický případ, nemocnice je vázána ze zákona povinnou mlčenlivostí, a navíc v celé věci běží jak šetření orgánů činných v trestním řízení, tak je veden občanskoprávní spor.“

Zemřela za dveřmi ambulance

Arogance doslova stříká i z druhého příběhu. Paní s bolestí v zádech, jež jí vystřelovala ke klíční kosti, poslali lékaři z českobudějovické nemocnice domů diagnózou natažený sval. Po dvou dnech ukrutných bolestí ji rodina přivezla zpět. Za dveřmi ambulance umřela, ovšem nikdo z personálu nedokázal dceři, která na ni čekala, říct proč. Když se nyní dcera Eliška se skrytou kamerou vydala za lékaři, nikdo se s ní nebavil. Vysvětlení dostala od jednoho po telefonu.

„Podali jste trestní oznámení, stěžovali jste si krajskému úřadu, čili dneska to jde mimo mě a mimo nemocnici. Nemůžu s vámi o tom hovořit. Setkat se rozhodně nemůžeme,“ řekl arogantně. „Já nechci odškodnění. Chci jen jedno: pravdu!“ tvrdí Eliška.
Aha! nemocnici kontaktovalo, vyjádření neposkytla.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.