Výbuchy na Srí Lance zabily tři stovky lidí: Atentátník se v hotelu ubytoval, odpálil se při snídani | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Výbuchy na Srí Lance zabily tři stovky lidí: Atentátník se v hotelu ubytoval, odpálil se při snídani

Série výbuchů na Srí Lance zasáhla místní i turisty. (21.4.2019)
Série výbuchů na Srí Lance zasáhla místní i turisty. (21.4.2019) (Reuters)

Žádný křik, žádné „Alláh akbar“... sebevražedný atentátník ve srílanském hotelu poklidně vystál frontu ke švédskému stolu – a u něj se odpálil. On a další komplici na osmi místech zabili o Velikonoční neděli kolem tří set lidí.

Terorista v jednom z fajnovějších hotelů hlavního města nemusel nijak překonávat ochranku, v Cinnamon Grand byl regulérně ubytovaný – nahlásil se jako Mohamed Azzam Mohamed, že prý je na služební cestě. Později se ukázalo, že uvedl falešnou adresu, pravost jména zatím není známa, každopádně byl srílanským občanem.

„Vystál si celou frontu na snídani, ale jak přišel na řadu, odpálil svou výbušninu,“ popsal pro agenturu AFP jeden z manažerů hotelu. „Kolega, co vítal hosty, byl na místě mrtvý.“

Okamžitě zemřel i atentátník, policie později sesbírala kusy jeho těla. „Byl to neskutečný chaos, ale všichni zranění byli rychle převezeni do nemocnice,“ dodal manažer. „Asi dvacet lidí bylo raněno těžce.“

Pohladil holčičku a vraždil

Podobné příběhy zaznívají i z dalších míst teroru, kde se útočníci odpálili ve stejnou chvíli. Jejich terčem byly tři křesťanské kostely a tři hotely. Do přeplněného kostela sv. Šebestiána v Negombu ke konci mše přišel mladík s těžkou taškou...

U vchodu pohladil holčičku a pokračoval dál do chrámu. „Vypadal velmi mladě a nevinně, vůbec nebyl vystrašený nebo rozrušený,“ uvedl dědeček oné holčičky. Oba přežili, ale nejméně stovka věřících tam přišla o život.

Po poledni drama pokračovalo. V penzionu u zoologické zahrady došlo k sedmému výbuchu, který stál život dva lidi. Později zahynuli tři policisté na stopě dalším podezřelým: sebevražedný atentátník se před nimi odpálil v obytné čtvrti.

Měli tip?

Premiér Srí Lanky Ranil Wickremesinghe oznámil, že policie zatkla osm Srílančanů; později přibylo dalších pět zadržených. Vyšetřovatelé prověřují, zda měli kontakty do zahraničí. Podle agentury AFP dostaly deset dní dopředu místní bezpečnostní složky tip od tajné služby jiného státu, že se chystá útok na kostely a indickou ambasádu. Podle premiéra se teď musí vyšetřit, proč bezpečnostní složky nepřijaly preventivní opatření.

Časová osa
(místního času, který je před českým o 3,5 hodiny napřed)

8:45
Výbuchy v kostelích sv. Antonína a sv. Šebestiána a hotelích Shangri-La a Kingsbury
8:50
Výbuch v hotelu Cinnamon Grand
9:05
Výbuch v kostele ve městě Batticaloa na druhé straně ostrova
13:45
Výbuch v penzionu na předměstí Dehiwala
14:15
Policejní razie, výbuch na sídlišti Dematagoda
14:30
Vláda blokuje sociální sítě a internetové chaty, vyhlašuje zákaz vycházení
19:00
Policisté nacházejí dodávku s výbušninami
21:30
Policie oznamuje zatčení 13 Srílančanů



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.