Ministr Staněk rozhodl: Kotva není památkou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ministr Staněk rozhodl: Kotva není památkou!

Ochodní dům byl postaven v roce 1975.
Ochodní dům byl postaven v roce 1975. (Foto Aha! – David Malík )

Legendární obchodní dům Kotva už není kulturní památkou. Ministr kultury Antonín Staněk (53, ČSSD) jí zrušil památkovou ochranu. Stavba v brutalistním slohu by tak klidně mohla jít i k zemi...

Památkový odbor ministerstva Kotvu loni ustanovil památkou, jenže vzápětí zasáhl Staněk a ochranu zrušil. Proč? Prý jen proto, že se v průběhu řízení změnil vlastník. „O změně nebylo ministerstvo informováno. Důvody tedy byly procesní. Řízení o památkové ochraně již pokračuje zcela v souladu se správním řádem a v brzké době lze očekávat vydání nového rozhodnutí,“ uvedla včera mluvčí úřadu Martha Häckl.


Majitel, Pražská správa nemovitostí miliardáře Václava Skaly, zatím rozhodnutí neobdržel. Stojí si za tím, že budovu za rok opraví tak, jako by památkově chráněná byla. „Chceme zachovat jeho původní využití v moderním duchu v souladu se zájmy památkové péče,“ uvedl ředitel OD Kotva Marek Vavřina. Opravdu svým slovům dostojí? O osud Kotvy se bojí architektka stavby Věra Machoninová (90). „Zrušením památkové ochrany přicházíme o poslední záruku, která by pomohla zachovat dům v co nejširší míře,“ řekla Aha! její vnučka Marie Kordovská.

Přečtěte si
st.rec
3. 4. 2019 • 14:32

Ministr asi nahrává developerům a hledá jak vydělat do stranické kasy nějaké finance...

blamal
3. 4. 2019 • 09:36

Boze, to je blbec. Objekt se za kulturni pamatku prohlasuje bez ohledu na to, kdo je vlastnik, a to pro architektonicke, pamatkove a dalsi hodnoty. Vlastnik proto musi pamatku opravovat a udrzovat tak,aby tyto hodnoty zustaly zachovany. Takze tenhle tupec Kotvu ochranil tak, ze ji pamatkovou ochranu zrusil.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.