Připravte se na teplotní skok: V sobotu bude až... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Připravte se na teplotní skok: V sobotu bude až...

Sluncem zalitý kopec Žalý u Vrchlabí, které zůstalo pod šedou pokličkou.
Sluncem zalitý kopec Žalý u Vrchlabí, které zůstalo pod šedou pokličkou. (Foto pro Aha! – Zdeněk Horák)

Dusivá nádhera! Krkonošské Vrchlabí zmizelo v mlze. Postarala se o ni inverze, která v Česku panuje už několik dní. S podívanou, kterou chodily fotit desítky místních i turistů, je ale konec. Už dnes smog odfoukne vichřice.

Údolí v mlze a kopce nad ním zalité sluncem s modrou oblohou v pozadí. Tak vypadá zimní inverze. Přináší ji oblast vysokého tlaku vzduchu, která do střední Evropy zasahuje převážně od severovýchodu či východu. „V létě tuto situaci většinou vítáme, protože zaručuje slunečné a teplé počasí, ale v zimě to znamená šedivé a mlhavé dny. Teplota na horách je nad bodem mrazu a v nížinách mrzne nebo se rtuť teploměru pohybuje lehce nad bodem mrazu,“ popsala meteoroložka Dagmar Honsová. Inverze bohužel nepřináší jen krásnou podívanou, ale i více škodlivin v ovzduší a smog.


Smog zmizí
Inverzní počasí už dnes skončí. Do Česka razantně vtrhne jižní vítr. Ve východní části Čech, na Moravě a ve Slezsku postupně dosáhne v nárazech až 90 kilometrů v hodině, v Jeseníkách a Beskydech kolem 110 kilometrů v hodině, tedy síly vichřice.


V sobotu bude až 12 °C
Vichr přinese v sobotu doslova jarní počasí, rtuť teploměru vyskočí až na 12 °C. Od neděle se začně opět ochlazovat a v pondělí hrozí náledí.

Dnes: zataženo, ojediněle sněžení, den 1 až 5 °C, na horách –2 °C.
Zítra: oblačno, místy déšť, noc 1 až 5 °C, den 7 až 11 °C.
Neděle: zataženo, přeháňky, noc –3 až –1 °C, den 0 až 4 °C.
Pondělí: oblačno, místy sněhové přeháňky, noc –6 až 0 °C, den –1 až 3 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.