Na Martina vzhůru
k troubě: Husu zvládne
 i začátečník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Na Martina vzhůru
k troubě: Husu zvládne
 i začátečník

pečená husa
pečená husa (iStock)

Vypečená husa, mladé víno, koláčky... Tradice mají svůj půvab. Netroufáte si na pečení husy? Zvládne to i začátečník, pokud se bude řídit radami Aha!. 

Jak vybrat tu nejlepší?
*„Všechno začíná nákupem. Chlazené husy z Česka jsou rozhodně lepší než ze zahraničí dovážené mražené maso,“ radí Vít Morkus z Pražského řeznictví.
*Dávejte pozor, aby husa neměla potrhanou kůži, polámané kosti nebo podlitiny. Pro pečení je také důležitý tukový obal.
*Svatomartinská husa je nedostatkové zboží, pokud chcete mít jistotu, že se na vás dostane, raději si ji u svého řezníka předem objednejte.

Tajemství dokonalé pečínky
Tajemství dokonalé pečínky Pečení husy vypadá jako kuchařský majstrštyk, ale zvládne ho i začátečník. Trik spočívá v pomalém pečení na nízkou teplotu, pak bude drůbež krásně šťavnatá a křupavá. Ideálně pečení podle velikosti husy trvá osm až dvanáct hodin.

Bez zelí ani ránu
To ale není vše. K huse patří také dobrý knedlík a dva druhy zelí – červené a bílé. Každý druh je jiný, liší se nejen obsahem důležitých látek, ale také chutí. Zatímco bílé zelí je lehčí, obsahuje méně sacharidů, a je tak dietnější, červené se vyznačuje větším množstvím vitaminů. Díky své červenofialové barvě má až desetkrát více vitaminu A než bílá odrůda.

Pomalu pečená svatomartinská husa se zelím
Budete potřebovat:
*na husu: 3,5 – 4kg husu, celý kmín, 3 jablka, sůl
*na zelí: 640 g červeného zelí, 2 lžíce másla, 1 červenou cibuli, 100 ml červeného vína, 2 hřebíčky, 2 lžíce cukru, sůl
*na lokše: 600 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky + na posyp pracovní desky, 3 vejce, lžíci bramborového škrobu, sůl

Postup: Večer před podáváním husu očistěte a naporcujte. Oddělte stehna od páteře a prsa odřežte od hrudní kosti. Kostru s křídly ale nevyhazujte, poslouží jako základ na omáčku.
Troubu předehřejte na 90 °C. Skelet s křídly osolte a poprašte moukou. Dejte zvlášť do hlubšího pekáče a přiklopte. Ostatní části husy osolte, posypejte kmínem. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte. Spolu s nimi dejte naporcovanou husu do hlubšího pekáče, přiklopte a spolu s pekáčem s kostrou a křídly dejte přes noc do trouby.
Ráno vyndejte skelet s křídly a teplotu trouby zvyšte na 170 °C. Husu občas podlijte výpekem. Hodinu před podáváním maso odklopte a teplotu zvyšte na 220 °C. Pečte dozlatova.
Kostru s křídly dejte do hrnce s vařící vodou, tak aby byly z části ponořené, a nechte zhruba 30 minut vařit. Pak vývar sceďte a nechte na mírném ohni zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.
Uvařené brambory na lokše nechte vychladnout a nastrouhejte. Přidejte vejce, mouku, škrob, osolte a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučněné pracovní desce vyválejte 25cm placky (zhruba 1 cm tlusté), osmahněte nasucho na pánvi a ihned potřete výpekem z husy.
Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přisypejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte okapané zelí a rozdrcený hřebíček, podlijte vínem a duste doměkka (cca 20 minut).
Hotovou husu podávejte se zelím, bramborovými lokšemi a omáčkou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.