Lávka nad výběhem praturů: Goryňu a Uruze uvidíte z věže | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Lávka nad výběhem praturů: Goryňu a Uruze uvidíte z věže

Jalovice Goryňa (vlevo) a býk Uruz van Bull.
Jalovice Goryňa (vlevo) a býk Uruz van Bull. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Jak vypadají z výšky zvířata, která u nás vyhynula už před 800 lety? To teď můžeme poprvé vidět v Modré na Uherskohradišťsku. Postavili tam unikátní lávku a vyhlídkovou věž nad výběhem praturů.

Na hektarové ploše žijí jalovice Goryňa (2) a býk Uruz van Bull (2). Dvojice pochází z rezervace v Milovicích. K býkovi by měla přibýt ještě další nevěsta – Aura. „Stezka z modřínové dřeva je dlouhá 430 metrů a součástí je 12 metrů vysoká vyhlídková věž. Vytvořili jsme mokřady, remízky. Jsou zde husy divoké, přibudou vodní a hrabaví mizející ptáci,“ přiblížil starosta.

Lovili je Velkomoravané
Archeoskanzen v Modré ukazuje, jak žili Velkomoravané. V unikátním vodním tunelu jsou tam k vidění jeseterovité ryby i dvoumetrové vyzy velké, které byly v řece Moravě. „Nyní jsme sem vrátili další původní druh, velké kopytníky – pratury, kteří zde v době Velké Moravy žili. V českých zemích byli vyhubeni asi ve 13. století,“ uvedl starosta Miroslav Kovařík (54).

Když se řekne pratur
Je považován za původního předka všech plemen skotu v Evropě a nejdůležitější lovnou zvěř pravěkých lidí. Poslední kus zahynul v roce 1627 v Polsku.

Z rohů se pilo na hostinách
Starořímský císař Julius Cesar pratura popisuje jako silné, bojové a rychlé zvíře o málo menší než slon s postavou a barvou býka. Masivní rohy zlacené zlatem se používaly jako poháry při hostinách.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.