Chraňte si oči
 na dovolené | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Chraňte si oči
 na dovolené

...
... (iStock.com)

 Období dovolených startuje. Ať už se rozhodnete strávit své volno u moře, nebo v tuzemsku, měli byste mít vy i vaše děti vždy po ruce sluneční brýle. Ovšem ostré slunce ale není jedinou nástrahou, které je zrak na dovolených vystaven.

Proč je nebezpečné dívat se do slunce?
Krátkodobý přímý pohled do slunce není pro zdravé oči nebezpečný. „Dlouhodobý pobyt u moře může vyvolat drobné defekty epitelu rohovky a s tím spojenou výraznou bolest oka. Zároveň může v extrémních případech, jako je pozorování zatmění slunce, pozorování slunce pomocí, dojít i k trvalému poškození sítnice v místě nejostřejšího vidění,“ vysvětluje MUDr. Jana Mikšovská i Oční kliniky DuoVize.

Jak si oči chránit?
Oči bychom si měli chránit brýlemi s UV filtrem. U lidí, kteří mají potíže s tzv. suchým okem či u pacientů po laserových operacích, je vhodné častěji aplikovat hydratační oční kapky, a to hlavně v klimatizovaných prostorech.

Jaké oční potíže mohou sluneční parsky napáchat?
„Pokud jsou oči dlouhodobě vystaveny UV záření, může být poškozován povrch spojivky a rohovky. To může vést ke vzniku zánětu rohovky nebo spojivky, který se projevuje velmi často řezáním, pálením a zarudnutím oka a víček. To se léčí očními kapkami a mastmi. Dlouhodobý pobyt na prudkém slunci může způsobit i vznik šedého zákalu a výjimečně při pohledu přímo do slunce i nevratné poškození sítnice. Proto se nikdy nedívejte přímo do slunce,“ varuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Co ještě kromě slunce očím škodí?
Poškodit zrak může i slaná voda, písek nebo vítr. „Ve vodě se velmi často mohou vyskytovat různé typy infekcí. Noste tedy plavecké brýle, ideálně s UV filtrem. Jestliže používáte čočky, berte si na dovolenou ty jednorázové a po návratu od moře je co nejdříve z oka vyjměte,“ doporučuje doktorka Mikšovská. Také prudký vítr nebo zrnka písku mohou oči mechanicky poškodit a způsobit zánět.

Co hrozí naším očím v tuzemsku?
„V českých koupalištích se nachází velmi často větší množství chloru, který působí negativně na povrch lidského oka. Často dochází ke štípání, řezání a vzniku zarudnutí oka. Tyto potíže mohou přerůst v zánět spojivek. V rybnících, kde je přírodní, a tudíž neudržovaná voda, je vhodné prostředí pro přežívání bakterií a virů, nejčastěji se tam ve větším množství pomnoží sinice. Ty mohou vyvolat záněty spojivek až rohovky, vedoucí k vážnému ohrožení zraku. Proto je dobré chránit si zrak například plaveckými nebo potápěčskými brýlemi,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

Jak chránit oči dětí v letních měsících?
I děti by měly nosit sluneční brýle s UV filtrem. „Měly by svojí velikostí odpovídat tvaru dětského obličeje tak, aby spolehlivě chránily oči a dobře na dětském obličeji držely,“ uzavírá Mikšovská.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.